Св. Сава основал манастир във Витлеем

Лаврата е най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светите земи

Св. Сава основал манастир във Витлеем | StandartNews.com
  • Лаврата е най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светите земи

На 5 декември Православната църква почита свети Сава Освещени. той се родил в село Муталаск в областта Кападокия през тV век. Родителите му - Йоан и София, били знатни хора. Поради несъгласие между роднините, на които било поверено неговото възпитание през време на служебното пътуване на баща му в Александрия, още 18-годишен той се поселил в манастир. Там получил образование, обикнал монашеския живот и бил подстриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият монах оставил манастира, в който живеел и се отправил за Йерусалим, за да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

Свети Сава е основател на много манастири в Палестина, в това число и на знаменитата лавра, която носи неговото име.

Манастирът "Св. Сава" е един от най-старите в света и най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светите земи.

Този величествен манастир е врязан в каньоните по пътя между Йерусалим и Йерихо, в превръщащата се в пустиня местност близо до Мъртво Море. Отстои на 14 километра от Витлеем и на 6 километра от гръцкия манастир "Св. Теодосий".

Тук, в пустинята Рува при Мъртвото море някога св. Евтимий Велики (377-473 г.) устроил малка църквица върху развалините на Гиркановата крепост Марда. Неговият любим ученик св. Сава Освещени (439-532 г.) от Кападокия започнал отшелнически живот в една пещера срещу нея, но не след дълго (492 г.) преустроил това място в крепостен манастир. В него приели монашество и се подвизавали преподобните Талалей и Стефан Саваит.

През 614 г. персите опустошили големи части от Палестина, пленили и убили много християни, сред които монасите на обителта и Йерусалимския патриарх Захарий. Св. Модест (Ж 634) събрал останките на убитите монаси и с почит ги погребал.

След известно време обаче манастирът се разраснал и приютявал 4000 монаси.

През вековете той е бил център на богословска литература и поезия. В него през IX в. се подвизавали преподобни Йона презвитер и неговите синове Теофан Начертани и Теодор Начертани. Два века след тях в него пребивавал св. преподобни Лазар и св. Йоан Дамаскин, който починал в манастира.  

Манастирът "Свети Сава" е бил многократно разрушаван от армии и разбойници. За последен път това се случило през 1835 г. 5 години по-късно бил възстановен от Руското царско правителство.

На 5 декември се отбелязва паметта и на св. Нектарий Битолски. Той бил роден около 1420 г. и се казвал Никола. Благочестивата му майка имала пророчески сън, в който св. Богородица я посъветвала с бягство да спаси себе си и семейството си от турско изтребление. По-късно Никола и баща му постъпили в манастира "Св. Безсребреници". След смъртта на бащата светецът заминал за Света гора Атонска, където приел монашеството и името Нектарий.

Той водел благочестив живот въпреки интригите на негови събратя, а когато остарял, търпеливо понасял тежка болест. Починал на 5 декември 1500 г. След 5 години монасите разкрили гроба на Нектарий и открили мощите му нетленни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай