Суперкомпютър сменя шофьора

Суперкомпютър сменя шофьора | StandartNews.com

Volvo пуска няколко хиляди тестови коли, използващи Drive PX 2

Най-голямата компания за графични процесори в света - Nvidia, откри ударно серията пресконференции на тазгодишното издание на CES(Consumer Electronic Show), провеждащо се в момента в Лас Вегас. Технологичният гигант представи подобрения си суперкомпютър за самоуправляващи се автомобили Nvidia Drive PX 2. Новата машинка обещава безпрецедентна производителност и възможности за обработка на информация, равняваща се, по думите на NVIDIA, на капацитета на 150 компютъра MacBook Pro. Създателят и изпълнителен директор на Nvidia - Джен-сън Уонг, обяви и официалното партньорство на Nvidia с автомобилната компания Volvo, известна с вниманието си при безопасността на движение. Тази година Volvo ще изкарат няколко хиляди тестови автомобила, използващи технологията Nvidia Drive PX 2 и ще са първата автомобилна компания в екосистемата на изкуствената невронна мрежа Nvidia Drivenet.

Drive PX 2 идва с подобрен визуално-засичащ софтуер, като клипове от тестовете показаха способността й да регистрира и отреагира на всякакви статични и движещи се обекти, влючително в условия на затруднена видимост в реално време. Уонг показа видео на заснежен мъглив път, на който технологията засича обект, който никой от тестващите не може да види с просто око. "Мислехме си, че е глич в програмата", казва той. Оказва се обаче, че Drive PX 2 всъщност е засякъл автомобил, който шофьорът няма как да види.

"Транспортът и мобилността са основополагащи за функционирането на световното общество. В този аспект, най-опасната част от един автомобил е шофьорът", казва Уонг по повод данните, че 95% от пътните транспортни произшествия са предизвикани от човешка грешка. Подобряването на изкуствения интелект на Drive PX 2 се старае да избегне именно това. Благодарение на Deep Learning и съответното създаване на изкуствената невронна мрежа на технологията - Nvidia Drivenet, става възможно бързото "обучаване" на суперкомпютъра за разпознаване на обекти, реакция на условията на средата в реално време и предпазване на пътника. Проблемът идва при попадането в нетипична ситуация. Решението на Nvidia към момента е свързване на компютъра на самоуправляващия се автомобил към инфотеймънт системата в колата. На нея пътникът вижда в реално време какви решения взима автомобилът и при нестандартна ситуация може да се намеси светкавично за да въведе настройки или да "поеме волана".

След това, благодарение на Deep Learning софтуера, колата се научава как да действа най-адекватно в подобен тип ситуация. Данните се изпращат през Nvidia Drivenet (или друга невронна мрежа) в общия облак на екосистемата и от там се препращат към всички останали автомобили, свързани към нея. Така, когато една кола се учи, нейните "събратя" по хардуер и софтуер автоматично получават нейното знание и подобряват реакционния си капацитет.
Deep Learning вече се използва при тестови автомобили на BMW, Audi, Mercedes и Toyota. Бъдещето на самоуправляващите се автомобили лежи в ръцете на изкуствения интелект. И това бъдеще вече е тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай