Студентите празнуват

Над 243 000 младежи в България празнуват на 8 декември

Студентите празнуват | StandartNews.com

София. Днес е празник на всички студенти в страната. Над 243 000 младежи в България ще отбележат този ден, който започва да се празнува като официален празник още през далечната 1916 г.

8 декември е денят на Св. Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици. Той се смята за покровител на българското висше образование.

Преди много години, в края на 19-ти век, за годишен празник на Софийския университет се предлага датата 3 октомври. На нея се предвижда и помен на дарителите на ВУЗ-а Евлогий и Христо Георгиеви. Академичният съвет обаче определя деня на Св. Седмочисленици 25 ноември за официален празник.

Годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред. Това става след официалното приемане на Григорианския календар в България през 1916 г. Така студентите започват да празнуват на 8 декември.

След 1944 г. празникът се измества на друга дата- 17 ноември. Тогава е Международният ден на студентите. През 1962 г. обаче празнуването на студентския празник отново е възстановено на 8 декември

Столичен автотранспорт ще осигури нощно движение на метрото и някои автобуси по случай празника на студентите. Автобуси с номера 94 и 280 ще пътуват до 5 ч. сутринта. Влаковете на метрото ще са през половин час, съобщиха от Център за градска мобилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай