Стряскащо! Колко пари има за пенсионерите

Сребърният фонд покрива само три месеца

Стряскащо! Колко пари има за пенсионерите | StandartNews.com

Парите в Сребърния фонд стигат само за три месеца. 

Натрупаните средства възлизат на 3.654 млрд. лева към края на месец април тази година, сочат данните на Министерство на финансите. От началото на годината те нарастват със 102.7 млн. лева, което представлява ръст от малко под 3%. Спрямо април миналата година, размерът на фонда записва ръст от 312.3 млн. лева или малко над 9%.

В същото време, разходите за пенсии само за първите три месеца на настоящата година достигат 3.432 млрд. лева - сума почти равнозначна на средствата в Сребърния фонд, става ясно от данните на Националния осигурителен институт за консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване, предаде актуално.ком.

На фона на това, разходи за пенсии ще вървят само нагоре в идните години, тъй като управляващите предвиждат увеличение на пенсиите с 21% в средата на тази година, което допълнително ще усили натиска върху пенсионната система.

Отдавна е печално известно, че Сребърният фонд няма капацитет да покрие изплащането на пенсиите у нас за продължителен период от време.

Докато едва ли има някой, който е готов да спори, че пенсионерите у нас не заслужава по-достойни доходи, то въпросителната е насочена по-скоро към ниския размер на Сребърния фонд и модела на управление на тези средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай