Четвъртък,

Строители вадят 1000 машини на "Цариградско"

От: Редактори -
112
Строители вадят 1000 машини на "Цариградско"
A
A
A

Строители ще излязат в сряда на мирен протест в защита на бранша. Близо хиляда машини ще бъдат разположени по булевард "Цариградско шосе" на изхода на София. Подписка в подкрепа на строителните фирми ще бъде внесена в Народното събрание, при президента и в Министерския съвет.

Строителите поискаха от политиците да осигурят спокойствие, за да вършат работата си. Председателят на Камарата Илиян Терзиев предупреди, че ако не бъдат чути, ще преминат към протестни действия в защита на правата им, законността, и сигурността. От Камарата настояват да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, както и да бъде преустановено разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството.

Исканията на брашна са за сигурност и предвидимост за развитието на сектора, особено в дългосрочен план. Подобряване на законодателството, за да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес, както и да има политика за подготовка на кадрите.

Безотговорното говорене е национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80 на сто от заетостта в сектор "строителство", добавиха от бранша."Обезпокоени сме от безотговорното говорене. За нас то е национално предателство, защото може да доведе до спиране на еврофондовете в България. А фондовете осигуряват над 80% от заетостта в сектор строителство", поясни още Илиян Терзиев. "Притеснението на камарата е какво ще стане с хилядите строители и семействата им, ако останат без работа", алармира той.
 
От бранша настояват за подобряване на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП), да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Друго искане е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която са били заети над 1000 фирми със 70 000 работници.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички