Страсти около морската баница

Страсти около морската баница | StandartNews.com

Скандалът около кандидата на РБ показва колко е настървена битката за Варна

Мъртвилото около предизборната кампания накара поизгладнелите медии и агитатори стръвно да захапят иначе постния политически сюжет в Варна. При нормални компроматни условия историята с човека на Реформаторския блок, който се бил напил през 2007 г. и бил осъден условно за шофиране в нетрезво състояние, нямаше да трогне никого освен родата и съседите. Но насред скуката като няма риба, и ракът е риба. Чавдар Трифонов се озова в епицентъра на евтина коалиционна интрига, след като Радан Кънев нарочи Цветанов за автор и вдъхновител на дискредитиращата техния кандидат-кмет новина. Репликата на лидера на ДСБ пък даде повод на премиера Борисов да се пошегува още през 2007 г. Цветанов е "накарал" кандидата на Реформаторския блок

да пие и да шофира в нетрезво състояние

Цапаницата между съуправляващата страната партия показва, че морската столица е извънредно тлъста хапка, за да се спазва някакъв изискан етикет между коалиционните партньори. Планираните приходи за тази година в общинския бюджет възлизат на близо 260 млн. лв., а нетните приходи на местните предприятия вече надвишават 15 млрд лв. От началото на членството ни в ЕС Варна е усвоила 322 млн. лв. от еврофондовете.

И най-беглият поглед показва, че ударите под кръста в спора за властта в третия по големина град са оправдани от финансова и кадрова гледна точка. Младият кмет на ГЕРБ Иван Портних, който застъпи след уличните въстания през 2013 г., се сблъсква със силна конкуренция. Освен реформаторския кандидат той ще трябва да се пребори с двама бивши министри на Орешарски. Първият е здравният - Анелия Клисарова, която макар и независима, е подкрепена от БСП. Вторият - бившият транспортен министър Данаил Папазов, който бе издигнат от Инициативен комитет начело със сина на бившия царски депутат Борислав Ралчев. В мача се върна и дългогодишният градоначалник Кирил Йорданов.
Ако се съди по резултатите от досегашните избори, ГЕРБ има най-добри изгледи за успех.

Неговият електорат е три пъти по-голям от реформаторския

освен това партията има силни позиции в общинската икономика. Въпреки добрите начални позиции щабът на Портних няма как да бъде спокоен в град с бушуващо социално и политическо напрежение.

От друга страна, реформаторите започнаха кампанията си твърде късно и не успяха да постигнат единство, тъй като събратята им от СДС решиха да застанат зад действащия градоначалник. Покрай изветрелия пиянски скандал доста варненци за пръв път научиха името на кандидата на РБ. Двубоят между Портних и Трифонов е интересен доколкото и двамата имат сходен профил на юпита - мениджъри от високо ниво с доказани успехи в бизнеса без партиен стаж.
Неофициално циркулиращите демоскопски проучвания сочат, че двамата десни претенденти ще се сблъскат челно на втория тур. Прогнозите, дори и от най-реномираните социолози, са съмнителни доколкото се очаква високо ниво на купен и контролиран вот на 25 октомври. При евентуалния балотаж заплахата за Портних е всички отпаднали кандидати да подкрепят неговия конкурент и общият фронт да успее да го събори. Подобна вероятност засега е слабо вероятна, предвид разнопосочните интереси на различните играчи, част от които между двата тура ще се опитат да се договорят с ГЕРБ за съставяне на общо мнозинство в Общинския съвет.

В оставащите десетина дни може да се очаква още по-голяма ескалация на напрежението и нови порции компромати, но все пак в рамките на общоприетите стандарти за очерняне по нашите географски ширини. Варна е твърде красива и богата, за да бъде изпусната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай