Страшни проблеми с пенсиите. Засягат много хора

Какво показват данните на НОИ

Страшни проблеми с пенсиите. Засягат много хора | StandartNews.com

Съчетанието от възраст за пенсиониране, която почти се изравнява със средната продължителност на живота и размера на повечето пенсии, които обричат на мизерия доживелите ги, стимулират сивата икономика, пише Safenews.bg.

Това е изводът от последната справка в Националния осигурителен институт, според която 406 328 души получават минимална пенсия за стаж и възраст у нас – 523,04 лв. Още 407 774 възрастни вземат под тази сума.

При общо 2 040 778 пенсионери това означава, че почти всяка втора пенсия е възможно най-ниската. При това на фона на няколкото увеличения, които се случиха през последните години.

Статистиката показва още един шокиращ факт - хората на минимални пенсии са се увеличили през последното десетилетие:

През 2012 г. това са 526 777 души, за да стигнат своят връх през 2021 г., когато са 932 005. Все пак през следващите години се наблюдава лек спад в броя на най-бедните пенсионери, най-вече заради преизчислението на пенсиите през октомври 2022 г. Тогава над 892 хил. души получиха увеличение. То извади и част от пенсиите за трудова дейност над минималната пенсия.

Срамните до 1 лев на месец държавата е доплащала на над 2458 души. Още толкова са с бонус между 1 и 2 лв., за да стигнат минималната пенсия.

На 714 618 души обаче не са им стигали над 30 лв. за минимална. Само за тях държавата всеки месец е доплащала над 103 млн. лв.

През 2012 г. минималната пенсия бе 136,08 лв., а днес е 523,04 лв. и приближава като размер средната. От 1 юли швейцарското правило ще я вдигне до 580,57 лв., но пак ще е най-ниската в ЕС.

Моделът в Дания, Германия, Нидерландия и Литва е изобщо да няма минимални пенсии. В Словакия и Португалия минималната пенсия се определя спрямо стажа – колкото по-дълъг е той, толкова по-висока е сумата, която плаща държавата.

В Чехия няма фиксирана минимална пенсия, а е равна на поне 10% от средната месечна заплата. В Испания и Австрия при определянето ѝ пък има значение дали възрастните хора живеят сами.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
От бивша 16република .....
преди 2 месеца

Да вдигнат възрастта за пенсиониране на 95г.,и след изв.време няма да има ,нито мин.пенсия ,нито средна ,нито максимална!

Откажи
Емил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи
Габи
преди 2 месеца

Всички правителства последните години работят за увеличаване на сивата икономика. Защо трябва да се правят осигоровки на реални заплати, след като се обръща внимание и се увеличават само минивалните пенсии?

Откажи
Габи
преди 2 месеца

Всички правителства последните години работят за увеличаване на сивата икономика. Защо трябва да се правят осигоровки на реални заплати, след като се обръща внимание и се увеличават само минивалните пенсии?

Откажи
Габи
преди 2 месеца

Всички правителства последните години работят за увеличаване на сивата икономика. Защо трябва да се правят осигоровки на реални заплати, след като се обръща внимание и се увеличават само минималните пенсии?

Откажи