Страшна драма в Несебър. ЮНЕСКО идва на пожар

Възможно ли е да извадят стария град от защитеното културно наследство

Страшна драма в Несебър. ЮНЕСКО идва на пожар | StandartNews.com

Има ли опасност Старият град в Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО за защита на световното културно наследство? Новият министър на културата Найден Тодоров смята, че няма такава опасност, тъй като предшественикът му проф. Велислав Минеков се е занимавал много активно с този въпрос.

„Вече има работа по план за опазване и развитие на Несебър. Предстои посещение в България на зам.-генералния директор на ЮНЕСКО и това ще бъде една от обсъжданите теми“, обясни Тодоров.

„За мен освен административната и техническата работа има още нещо, което трябва да се направи, а именно информационна кампания за хората в Несебър, които с действията си могат да допринесат това да не се случи“, на мнение е той.

"Доколкото съм запознат, има допуснати нарушения и впоследствие са били отстранени", допълни служебният министър на културата.

Предстои среща между Найден Тодоров и служебния финансов министър, на която да се започне решаването на финансовите проблеми в сферата на културата.

„Сериозен е проблемът с недофинансирането на сектора. Решение има и една от причините да се съглася да седна на този горещ стол е опитът ми заедно да намерим това решение. Аз вече имам своите идеи как това може да се случи и смятам, че тези два-три месеца ще стигнат“, каза Тодоров.

Като друга причина да поеме поста той посочи това, че е временно.

„През последните години имам страшно много претенции какво се извършва и какво не в министерството. За мен това е опит да разбера защо не се случва каквото трябва и дали мога да допринеса с нещо това да се промени“, каза Найден Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай