Страшна драма с пенсията на Мустафа Чаушев. Една история, от която ще онемеете

Естрадният ас е дълбоко огорчен

Страшна драма с пенсията на Мустафа Чаушев. Една история, от която ще онемеете | StandartNews.com

Огорчен от размера на пенсията си е Мустафа Чаушев. След всички увеличения и преизчисления парите за старост, които получавал, продължавали да бъдат далеч под минимума. Естрадният ас взема мизерните 390 лева при минимална пенсия за страната от 523 лева. Той е сред най-ощетените ветерани в музиката и обяснение за тази несправедливост се е отказал да търси.

„Наслушахме се на оправдания – архивите на „Концертна дирекция“ изгорели, наводнени. Пет години бях на заплата към дирекцията – и тях ги няма. В останалото време сме били на хонорар, но винаги са ни удържали данък. А после нищо не ни признават. Ами за плочите? Имам милиони продадени, а не съм взел нито стотинка. Ако бяха ми дали процент от тези плочи, днес нямаше да ми трябва пенсия“, гневи се Чаушев пред „Ретро”. Той е на мнение, че ако Том Джоунс бил българин, сигурно щял да е по-беден от него.

Още съжалявал, че на младини не поел в друга посока. Тогава му предлагали да остане в Турция, където също става мегапопулярен, записва плочи, канят го за интервюта. Един от известните актьори по онова време бил готов да му купи парцел, за да си построи къща, но Мустафа отказал.

„На 30 г. бях, с дълга червена коса, слаб, интересен. Колебанието ми беше голямо, но оттатък желязната стена бяха майка ми, баща ми, приятелите. Не знаех на какво ще бъдат подложени, ако не се върна. А и вече бях популярен в България, Лили Иванова ме чакаше за концертите, пращаше ми телеграми да се връщам. И така – от Истанбул хванах рейса до Одрин и се прибрах в България“, разказва изпълнителят на хитовете „А ти си чакала“, „Шехерезада“, „Линда“, „Невъзможно е“.

Доволен е, че най-големите наши композитори и поети навремето са писали за него. Няма любима песен, защото всичките са му като деца. Пълни концертните зали, а публиката го обича вече повече от 60 години. Последният му грандиозен спектакъл бе бенефисът за 75-ия му рожден ден в Летния театър на Бургас през 2018 г. С него слага край на активната си концертна кариера. До днес продължава да живее в морския град със съпругата си Лейла и дъщеря им Ажда, която също е успешна и талантлива певица.

През пролетта на 2023-та певецът отпразнува 80-годишен юбилей, а през този октомври с жена му отбелязаха и 40 години брачен живот. Двамата можели да честват сега и половин век от щастливото събитие, но след като се запознават през 1973, те се разделят за цяло десетилетие, тъй като Мустафа тръгва на турнета по света. Едва през 1983 г. той предлага брак и влюбените вдигат сватба. А година по-късно на бял свят се появява дъщеря им Ажда, която сега върви по стъпките на татко си, пише още "Ретро".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай