Страшен скандал! Свинското в Полша двойно по-евтино

Сравнението взриви държавата

Страшен скандал! Свинското в Полша двойно по-евтино | StandartNews.com

Страшен скандал! Свинското в Полша се оказа двойно по-евтино, отколкото у нас.

Килограм пържоли в Полша струва под 5.50 лева, в България – над 10 лева. Това е поредното сравнение, което доказва, че храните в най-бедната страна на ЕС са много скъпи.

Разкритието marica.bg, цитирайки читателя си Йосиф Ружин. За доказателство той прилага снимка на хипермаркет Лидл в Полша, който рекламира свински врат за 12.99 злоти. Една злота е 0.42 лева, според курса на БНБ. Така месото излиза 5.46 лева, показва простата сметка.

„По същото време, когато направих снимката, свински врат в България струва над 10лв/кг в същия магазин“, коментира Йосиф Ружин.

Специално за свинско месо България се явява вносител. Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. По думите на Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство, свинското месо за период между 6 и 9 месеца миналата година е поскъпнало с близо 40%. „Въпреки това, то остана един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през 2022 г. доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай