Странна застраховка в сметката за ток. Омбудсманът би аларма

Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов

Странна застраховка в сметката за ток. Омбудсманът би аларма | StandartNews.com

Странна застраховка се появи в сметките за ток. Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов заради жалби на граждани срещу „Електрохолд Продажби“ EАД, съобщи сайтът pariteni.bg.

Причината е, че без тяхното знание и съгласие, при заплащане на месечната сметка за използвана електроенергия през касите на EasyPay или FastPay им се удържа месечна вноска от 2 лева по застраховка „ЕлектрозаЩИТа“. Проблемът е, че хората разбират за това едва след като са си платили задължението.

Проф. Диана Ковачева настоява пред председателя на КФН за проверка по компетентност на дейността на „ЗД Евроинс“ АД и „Електрохолд Продажби“ EАД във връзка с въпросната застраховка „ЕлектрозаЩИТа“.

Омбудсманът подчертава, че от сайта на „Електрохолд Продажби“ ЕАД е видно, че „ЕлектрозаЩИТа“ e доброволна имуществена застраховка, която осигурява покритие на щети върху битови електроуреди, предизвикани от късо съединение, токов удар и пренапрежение в електрическата мрежа вследствие на мълния.

Става ясно още, че „ЕлектрозаЩИТа“ е съвместен продукт на „ЗД Евроинс“ АД и „Електрохолд Продажби“ EАД и е предназначена само за битовите потребители на „Електрохолд Продажби“ EАД.

При справка в сайта на застрахователното дружество, в раздел „Информационни документи за застрахователни продукти“ се установява обаче, че няма публикувани такива за застраховка „ЕлектрозаЩИТа“.

Общественият защитник обръща внимание, че съгласно Общите условия, застрахователят „ЗД Евроинс“ АД сключва със застраховащия „Електрохолд Продажби“ EАД договори за застраховане на битови електроуреди, които се намират в недвижим имот със съответната точка на доставка, във връзка с който има сключен договор и клиентски номер за продажба на електрическа енергия със застраховащия.

„Видно от публикувана на сайта на електроснабдителното дружество информация, застраховката е доброволна и същата е възможно да бъде сключена по два начина:

1. В зависимост от това дали клиентът е получил писмо-предложение за издаване на застрахователен сертификат заедно с фактурата си за електрическа енергия. В случай че е получено такова предложение, първата и всяка следваща вноска за застраховката може да се плати само на каса на платежен оператор FastPay или EasyPay при заплащане на месечната сметка за електроенергия, като при заплащане на първата вноска застраховката се активира;

2. Ако не е получено писмо-предложение, е необходимо клиентът да посети търговски център на Електрохолд и да заяви желанието си пред служител“, пише омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай