Страх от наводнения в Северозапада, община е в бедствено положение

Заради проливните дъждове имаше и план за евакуация на хората по поречието на р. Огоста

Страх от наводнения в Северозапада, община е в бедствено положение | StandartNews.com

В Хайредин е обявено частично бедствено положение, което се отнася за две населени места – общинския център и с. Михайлово, съобщи за журналисти кметът на общината Тодор Алексиев.

Причината е започналото поетапно изпускане на язовир „Огоста“ край Монтана и очакваното покачване на нивото на реката, която минава край двете врачански села. По-рано бяха изведени и животните от четири стопански обекта, каза още кметът.

Снощи във връзка с проливните дъждове в Северозапада, правителството обяви допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението. Създадена е организация при нужда да се евакуират градове и села в непосредствена близост до река Огоста.

В момента на територията на област Враца частично бедствено положение има в общините Криводол, Мездра и Враца.

Междувременно увеличеният обем на язовир „Огоста“ край Монтана наложи среднощна среща на директора на "Пожарна безопасност и защита на населението" и областния управител.

Заради проливните дъждове имаше и план за евакуация на хората по поречието на река Огоста. Решението е, че няма опасност от наводнения и евакуация.

В момента в яз. Огоста има 370 млн. кубика вода. Максималният му обем е 506 млн. кубика, уточни за бТВ областният управител на Монтана Валери Димитров.

„Ние взехме най-оптималното решение - това е да поддържаме нивото на река Огоста такова, че да не е опасно за жителите на област Монтана, където минава река Огоста. Това решение е най-правилното, което е взето и правим всичко възможно да поддържаме нивото на язовир „Огоста“ в оптимално ниво и да не застрашава живота и здравето на хората“, добави той.

„Съвсем нормално е всички да се притесняват предвид това, че валежите продължават твърде много време и понякога, да не кажа твърде често, започнаха да се случват поголовни количества за кратко време да се изливат. В момента прогнозата е благоприятна от гледна точка на метеорологичните условия не само за Монтана, а и като цяло за страната”, добави директорът на гл. комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай