Стойнев ще помирява червените лагери

Стойнев ще помирява червените лагери | StandartNews.com

Обновление без сътресения е тежката мисия пред фаворита за наследник на Станишев

Според повечето водещи фигури на "Позитано" почти сигурно следващият председател на БСП ще се казва Драгомир Стойнев. Сегашният лидер Сергей Станишев започна ритуала по оттеглянето си с изтеглянето на икономическия министър към върха на соцпартията. На съботния пленум Стойнев влезе в Изпълнителното бюро и стана зам.-председател. В условията на избухнала вътрешнопартийна война и яростна съпротива срещу соцлидера изборът върху 38-годишния възпитаник на Сорбоната изглежда от малкото сценарии, които могат да стабилизират БСП и да укротят центробежните движения. Роденият в либийската столица Триполи Стойнев натрупа известен опит във властта - до 2009 г. беше съветник на Станишев в правителството и заедно с това участва в изготвянето на годишните икономически доклади на президента Георги Първанов. В 41-ия парламент червеното юпи влезе като депутат от Софийска област и оглави социалната комисия и постепенно се изяви като централен критик на ГЕРБ.

Преди конгреса през май 2012 г. Стойнев бе лансиран като конкурент на Станишев от кръговете, близки до Първанов, но преди финалния сблъсък си направи самоотвод, както и всички останали претенденти с изключение на Георги Кадиев. В следващите месеци той обаче се отдръпна от бившия президент и отказа да го последва във вътрешноопозиционната кампания и по-късно в отделянето на АБВ. Стойнев стопли отношенията си със Станишев и дори бе издигнат за икономически министър. С променлив успех той опита да се справи с тежките проблеми в енергетиката. Даде ход на строежа на атомен реактор в "Козлодуй", но в същото време не успя да размрази работата по проекта "Белене". Министърът положи големи усилия и за газопровода "Южен поток", който бе спрян, след като Еврокомисията и САЩ изразиха несъгласие с процедурата.

В средите на БСП Стойнев се ползва с името на начетен икономически експерт и диалогичен политик, който избягва да си печели врагове. В този смисъл той е далеч от вълненията на левите идеолози и визионери. В негово лице много социалисти виждат човека, който може да помири враждуващите лагери в столетницата.

На конгреса, ако получи опеката на действащия лидер и апарата, той почти сигурно ще спечели битката. Още повече, че икономическият министър е изключително приемлив за част от червените противници на Станишев - като Кирил Добрев например.

В същото време 38-годишният социалист ще поеме кормилото в драматичен за партията момент. БСП пада мъчително от власт, а "Позитано" се тресе от лични разправии и котерийни сблъсъци. Стойнев ще има тежката задача едновременно да запази единството на партията, да постигне мир и да покаже, че столетницата се обновява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай