Стефано Балди: България ще ми липсва

Със съпругата ми сме привилегировани да имаме много приятели тук, казва Н.пр. Стефано Балди в края на мандата си като посланик на Италия

Стефано Балди: България ще ми липсва | StandartNews.com
  • Със съпругата ми сме привилегировани да имаме много приятели тук, казва в специално интервю за СТАНДАРТ Н.пр. Стефано Балди в края на мандата си като посланик на Италия
  • За първи път Италия ще има в София жена посланик, Джузепина Дзара познава добре страната ви
  • Равносметката за четирите ми години в България е определено положителна - и в личен, и в професионален план
  • Отношенията между двете страни се затвърдиха допълнително
  • Италианският лицей в Горна баня е гордост за нас

Н. пр. италианският посланик Стефано Балди приключва в края на годината четиригодишния си мандат в България с положителна равносметка в личен и професионален план. Той и съпругата му Антонела се смятат за привилегировани за заради възможността да се запознаят с много български приятели и чрез тях да открият прекрасната ни страна. Доволен е много, че отношенията между Италия и България са се затвърдили допълнително чрез редицата посещения на високо равнище, както и чрез вълнуващи събития, като визитата на папа Франциск през май 2019 г. Много се радва, че по време на работата си в България е имал редица поводи да посещава Италианския лицей в Горна Баня, както и да отваря вратите на Посолството за учениците и учителите на това образцово училище. Н.пр. Балди съобщи, че приемникът му на поста посланик е Джузепина Дзара, която добре познава България и дори знае български език.

- Ваше превъзходителство, през последните години Вие дадохте много интервюта за българските медии, включително и няколко за в. „Стандарт“, за което сме Ви много благодарни. В едно от изказванията си за живота Ви в България като посланик на Италия през последните четири години казахте, че това са години на много хубави емоции за Вас и че сте горд и щастлив от всичко, което сте успели да организирате тук и да го споделите с хората. Каква е личната Ви равносметка за цялостната Ви дейност в България?
- Моята равносметка за повече от четири години, прекарани в България, определено е положителна, както в личен, така и в професионален план. Тези два аспекта, особено когато имаш мисията на посланик, са неразривно свързани. В професионален план прекарах четири много интензивни години, в които отношенията между нашите две страни се затвърдиха допълнително и чрез многото посещения на високо ниво. Последните в тази трудна година бяха посещенията на министър-председателя Джузепе Конте през януари и на министъра на външните работа Луиджи Ди Майо. Освен това имах необикновената възможност да бъда тук по време на първото българско председателство на Съвета на Европа през първото шестмесечие на 2018 г. Също така забележително беше и посещението на Папа Франциск през май 2019 г. Но заедно с тези събития, свързани с голямо вълнение и задоволство за един дипломат, и с усилена работа заедно с другите компоненти от така наречената „Система Италия“ – Италианския културен институт, Агенция ИЧЕ, Италианската търговска камара в България и Конфиндустрия България - най-хубавият аспект на тези четири години беше именно възможността да се опознае и оцени културното, историческо и човешко богатство на България. Съпругата ми Антонела и аз се считаме за привилегировани за заради възможността, която имахме, за да се запознаем с много български приятели, и чрез тях да открием тази прекрасна страна.
- Инициираните и организирани от Вас и посолството културни прояви за още по-голямо взаимно опознаване на българския и приятелския италиански народ бяха многобройни. Какво означават за Вас така наречената публична дипломация и директният контакт с обществото?
- Дълбоко съм убеден, че да се опознае културата и историята на една страна е най-добрият начин, по който могат да бъдат разбрани хората, които я населяват, и се оценят нейните изконни ценности и принципи. Ето защо се ангажирам особено с публичната дипломация, като отделям голямо внимание на културната дипломация. Да се познава задълбочено изкуството, киното, гастрономията, креативността, литературата и още толкова много други неща от Италия е начин, по който тя да бъде напълно оценена и възможност да се задълбочи приятелството между нашите два народа. За да постигна това, се опитвах да използвам всички средства, с които разполагах, включително и многото инициативи в моята историческа Резиденция и масовото използване на социалните медии. Затова съм много доволен, че ще остане следа от осъщественото чрез многобройните видеа (над 90), които направихме и предоставихме на всички чрез нашите канали Facebook и YouTube. Със сигурност аз също ще ги гледам отново, когато ще съм далече, изпитвайки доза здравословна носталгия.
- Последната година от посланическия Ви мандат с България съвпадна със сложната обстановка заради епидемията от коронавируса, която затрудни и работата на посолствата с официалните власти, както и с българското общество. Ето сега и нашето интервю е онлайн. Как се промени работата на посолствата през тези месеци?
- Това необичайно, но продължително положение принуди всички посолства - разбира се не само намиращите се в България - да се адаптират и реорганизират работата си, както в самите тях, така и по отношение на външните си контакти. Вече стана обичайно организирането и участието в он лайн заседания. Това означава отказ от непосредствения контакт с хората и възможността за лична среща. Със сигурност това ограничение се отнася не само до дипломацията. Но става дума за едно необходимо зло, за което един ден – надяваме се не след дълго, всички ние ще си спомняме, щастливи от факта, че сме успели да го преодолеем.
Освен това тази година беше съсредоточена повече от обичайното върху дейността по консулски услуги за италианските граждани в България, които се оказаха тук в трудните месеци на епидемия и пълно затваряне, далеч от дома и изправени пред много трудности при завръщането им. В тези случаи от основно значение беше ангажираността на Консулски отдел на Посолството и подкрепата, оказана от нашите двама почетни консули – Антонио Таркуинио във Варна и Джузепе Де Франческо в Пловдив.
- И Италия, и България сега страдат от втората вълна на епидемията. Има ли сътрудничество между двете страни в борбата срещу заразата?
- В един толкова сложен момент за нашите две страни и за целия свят, един от най-утешителните аспекти бе точно засиленото сътрудничество и обменът на информация на международно ниво. Сътрудничеството между Италия и България е особено интензивно и принципно се осъществява чрез европейските канали. Заедно с ангажираността и отговорността на всяка отделна страна за борба с епидемията, е важна общата воля за съвместни усилия с пълното съзнание, че става дума за въпрос, който не се решава с поставяне на бариери. Координацията с Брюксел ще бъде много полезна не само на този етап, но и на следващия, в който ще трябва да се решават въпросите с ваксините. Струва ми се окуражаващ факта, че се работи в това направление. Но трябва добре да знаем, че не съществува никаква „магическа пръчка“.
- Бих искал в заключение на нашия разговор да Ви задам и един въпрос, свързан с бъдещето на приятелските и ползотворни вековни българо-италиански връзки, чиято надежда са новите поколения. В това отношение Италианският лицей в Горна Баня играе важна роля. Може би затова и вие отделяхте голямо внимание на всички интересни прояви и постижения в това училище през последните години?


- Много се радвам, че споменахте Италианския лицей в Горна Баня. Разпространението на италианския език и култура е един от пиластрите на нашата дейност за укрепване на приятелските отношения, а образцови структури, като Лицея в Горна Баня, са гордост и за нас. През тези години имах много поводи не само да посетя този учебен комплекс, но и да отворя вратите на Посолството за неговите ученици. Винаги съм получавал чудесни моменти в отговор. За нас е много важно да поддържаме тесни връзки с такива училища. Бих желал да изкажа специална благодарност на директора г-жа Величка Велянова, която винаги откликваше с готовност и внимание на всички предложения за сътрудничество, които осъществихме, и на художника и учителя Иван Яхнаджиев за някои прекрасни произведения, които създаде за Посолството заедно с учениците, и които ще останат като конкретен знак за приятелство. Бих желал също така да благодаря и на Италианския културен институт в София и на всички други училища, които допринасят за разпространение на италианския език чрез преподаване на някои дисциплини от учебната програма на италиански, като 105 СУ „Атанас Далчев в София, ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив, ГРЕ „Г. С. Раковски“ в Бургас и СУЕО „А. С. Пушкин“ във Варна, с които през тези години осъществихме интензивно и ползотворно сътрудничество.
- Какво бихте пожелали на вашия приемник, който ще поеме посланическия пост на Италия в България през януари?
- Относно моя приемник, много ми е приятно да обявя, че за пръв и Италия ще има в България посланичка, нейното име е Джузепина Дзара. На нея, която добре познава страната Ви, мога само да пожелая от сърце да има същия късмет, който имах аз, срещайки се с изключителни хора, а периодът на работата й тук да бъде интензивен и удовлетворяващ в личен и професионален план. Убеден съм, че ще съумее да осъществи по най-добрия начин дейността си в духа на дългите традиции в нашите двустранни отношения.
- Пожелавайки Ви здраве и успехи в бъдещата Ви дейност като дипломат, се надявам, че и занапред под някаква форма ще съдействате за още по-голямо сближаване между италианския и българския народ, между които има голяма взаимна симпатия.
- Много Ви благодаря. Със сигурност любовта и интересът ми към тази страна няма да приключат с моето заминаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай