Старото МВР пратило НАП на бития журналист

Разкритието направи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ)

Старото МВР пратило НАП на бития журналист | StandartNews.com

МВР по време на предишното си ръководство е поискало Националната агенция по приходите да направи проверка на журналиста Димитър Кенаров, който се оплака, че е станал жертва на полицейско насилие, докато отразява антиправителствените протести в центъра на София на 2 септември миналата година.

Новината съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), която посочи, че поводът е делото, което Кенаров води срещу незаконния си арест. 

В началото на октомври журналистът и адвокатът му Стоян Мадин внесоха в Софийската градска прокуратура сигнал за нанасяне на телесна повреда и престъпление по служба. До това се стигна, след като месец по-късно все още нямаше анонсирани резултати от вътрешната проверка в МВР по казуса, припомни бТВ.

От АЕЖ-България посочват, че на 22 април тази година МВР е поискало от съда да изиска справка от НАП дали са внасяни „съответните данъци, здравни и социални осигуровки” от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти.

„Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията. Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от управителния съвет на нашата организация“, казват от АЕЖ-България.

Адвокатът на Кенаров Стоян Мадин посочва, че обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал журналистът няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не.

„След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване”, обясни адвокатът и допълни, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на Кенаров.

АЕЖ-България настояват служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да се самосезира по казуса, като се прекрати проверката на НАП срещу Кенаров и да нареди възобновяване на вътрешната проверка по случая.

Димитър Кенаров беше задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Съдебно-медицинска експертиза показа, че журналистът е бил удрян многократно.

Ден след протеста тогавашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов посочи, че Кенаров е бил задържан, защото е извършвал закононарушения. В съдебната зала обаче МВР смени версията си и сега се твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а „поканен” от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

Иванов бе уволнен от Рашков преди дни като основният мотив за това бе именно полицейското насилие по време на антиправителствените протести.

През февруари тази година организацията „Репортери без граници" сезира Европейската комисия и Съвета на Европа за случая с българския журналист. По същото време Кенаров се срещна с американския посланик у нас Херо Мустафа, която изрази подкрепата на САЩ за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация.

В последния годишен доклад на международната неправителствена организация „Репортери без граници“, която постави България на 112-о място по свобода на словото, също беше акцентирано върху случая на Кенаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай