Петък,

Стара Загора пред съдбовен избор за летището

От: СТАНДАРТ -
Стара Загора пред съдбовен избор за летището
A
A
A

Пред съдбовен избор за терена на летището си е изправена Стара Загора. Въпросът ребром постави пред хората от Града на липите министърът на икономиката Емил Караниколов по време на дискусията на „Стандарт” „Заедно срещу кризата”. Градът ще бъде потърпевш от зелената сделка, която се развива с много бързи темпове, каза Караниколов. И съобщи, че за жалост към летището в Стара Загора няма никакъв инвеститорски интерес. То не съществува в правния мир като летище, няма лиценз от 2007 г., пистата му е изключително малка. А с развитието на летище Пловдив, към което има запитване от стратегически инвеститор за превръщане в карго хъб, интересът към някогашното летище на Стара Загора е нулев. Затова по-добре е то да стане индустриална зона.

ВИЖ ОЩЕ: Стара Загора иска трансформация на икономиката си

Инвеститорите искат големи индустриални зони – 200, 700, 1600 декара. Само два града в България разполагат с терени, които могат да отговорят на тези изисквания – Бургас и Стара Загора, съобщи министърът на икономиката. И обясни, че терените на Мариците са много подходящи за такива зони, но рекултивацията им отнема 3-5 години, а Стара Загора няма това време. Затова според него бъдещето е именно превръщането на летището в индустриална зона. Решението затова обаче, ще си вземете вие, аз няма да се бъркам, каза Караниколов. И призова хората в Стара Загора да помислят, ако изберат да се борят за летище колко работни места ще си осигурят. Да 100 умни и красиви стюардеси и 20 пилота, каза Караниколов. И призова и общинският съвет в града и депутатите от региона много бързо и много сериозно да разгледат този въпрос за бъдещето.

Изпълнихме ангажимента, който поехме тук преди три години – за индустриална зона от нов тип – с пълна инфраструктура. Зона „Загоре”, до дни ще е готова, каза Караниколов. И призова Стара Загора да мисли за още една такава зона, която да осигури работа на младите хора след последствията от зелената сделка.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички