Сряда,

Съседите си делят парите за губещата се вода

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Разликата при водата между отчетите на общия и индивидуалните водомери да се разделя между съседите в етажната собственост. Това иска да въведе регионалното министерство. Идеята е обсъждана в работна група, съобщи ресорният министър Петя Аврамова, цитирана от агенция „Монитор”. Разпределението е възможно, ако потребителите са осигурили достъп за ранен отчет през последната година и измервателните им уреди са изрядни. Срещу предложението на ведомството е имало възражения, тъй като ще бъдат ощетени собствениците на необитаемите имоти. Друго предложение е етажната собственост на общо събрание да може да вземе решение как да разпределя разликите, но водомерите отново трябва да бъдат изрядни, каза Аврамова. В момента според наредбата за условията и реда за присъединяване на потребители и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, изразходваното количество вода се разпределя между потребителите в етажната собственост след отчитане на индивидуалните и общия водомер, като в разпределението се включват разходите на сградата и загубите. Разликата в отчетите на главния водомер и уредите в отделните имоти се разделя пропорционално спрямо консумацията на отделните жилища.

Проектът на Закон за водоснабдяване и канализация ще бъде представен за обществено до 15 май. След приемането му ще бъдат предприети промени в подзаконови актове, включително и наредбата за водоснабдителните и канализационните системи. Трябва да се намерят механизми за решаване и на наболелия в общественото пространство проблем с разпределението на водата, която се отчита от общия водомер в сградата, каза Аврамова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Много странно, тази практика отдавна е въведена във Варна, без изобщо ВиК да питат някого от живущите в блоковете. Интересно какво става когато общият водомер показва по-малко от сумата на индивидуалните. Тогава ще връщат ли пари? Възниква и въпроса ако абонат дълго време не е плащал и неговата вода бъде платена от съкооператорите по тази схема, а след това той си плати, ВиК трябва ли да върне надвзетите суми?

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички