Спират „цъкащата бомба“ паспортизация на сградите

Технически досиета ще се правят само на обществените имоти

Спират „цъкащата бомба“ паспортизация на сградите | StandartNews.com

"Цъкащата бомба "данък паспортизация" на сгради най-после е на път да отпадне!” . Това съобщава във Фейсбук Петър Славов от Гражданската платформа "ГрупаЗаНатиск". Става въпрос за многократно ремонтиран нормативен акт, който от 2006 г. нарежда на собствениците на апартаменти и къщи срокове, в които трябва да се снабдят технически паспорти на имотите. Тези от собствениците, които нямат пари за паспортизация ще им ги събират с ЧСИ, гласеше последната информация за акта.

С колегите Мартин Димитров и Методи Андреев получихме уверенията на министър Комитова, че до края на седмицата МРРБ има готовност да финализира промените в Наредба №5 и изискването, до края на 2021г. всички сгради, апартаменти, офиси да бъдат снабдени с технически паспорти, да отпадне.Вместо това, съгласно проведеното обществено обсъждане на промените, паспортизация за заварените обекти ще се извършва само за обществени сгради и за такива, при които са налице конструктивни изменения или заявени инвестиционни намерения за такива. По предварителни оценки, ще бъдат спестени между 300 и 500 лв. на всяко домакинство или малък/семеен бизнес. Или общо - около 3млрд. лв. на българските граждани и бизнес!

Задължението за паспортизация бе въведено за всякакви постройки - и частни, и обществени, а няколко поредни правителства изтъквайки, че това е по европейски изисквания. От 2007 г. новите строежи задължително се предават с "паспорт", който описва основните им характеристики - конструкция, енергийна ефективност и т.н. А тъй като съставянето на технически паспорт на здание е сложна, скъпа и вреемка задача, сроковете за по-старите сгради многократно бяха измествани и отлагани, като последната дата бе краят на 2022 г.При сегашното служебно правителство регионалният министър Виолета Комитова заяви, че "графиците за паспортизация са безумие" и, че изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт. Сегашният вариант на Наредбата, публикуван за обществено обсъждане, предвижда много по-далечен краен срок - декември 2032 г., при това само за сградите, които са публична собственост, за частните крайна дата няма, а съставянето на досие ще е задължително само при ремонти и реконструкции, засягащи цялата постройка или конструкцията й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай