Спираме да вадим копия от дипломите

Спираме да вадим копия от дипломите

Спираме да вадим копия от дипломите | StandartNews.com
  • Няма да ни тормозят за свидетелство за съдимост
  • Инвалидите вече няма да разнасят решения на ТЕЛК, предвижда нов законопроект

Българите вече няма да разнасят копия от дипломите си всеки път когато кандидатстват за работа. Институциите и бизнесът, на които това е необходимо, ще могат да получават информацията по електронен път. За целта образователното министерство трябва да изгради специален регистър на издадените дипломи в България. Това предвижда списъкът от 147 мерки за облекчаване на административната тежест, който правителството предлага. Те са обвързани с всички институции в страната и целят по-голямата част от услугите да се извършват по електронен път. Проектът предвижда цялата информация, която присъства в публичен регистър, да не се подава допълнително от кандидата за каквато и да било услуга, а да се взема служебно от чиновници, лекари, училища.

В момента в България има електронен регистър на дипломите, но той обхваща само тези, които са издадени след 2006 година, поясни пред "Стандарт" просветният министър Красимир Вълчев. Всеки работодател може и сега да провери дали една диплома, издадена след тази година, е фалшива. Предстои в близко бъдеще да се изгради регистър на всички дипломи за средно, висше и професионално образование, така че човек да може да подаде само номера на дипломата си, а работодателят да провери дали тя действително е легитимна. Що се отнася до чуждите дипломи, дори и в момента има подобна работеща система, където се качват всички признати дипломи от чуждестранни университети. Новото е, че кандидатите за работа вече няма да носят хартиените копия на документите си. Освен това в цялата сфера на образованието ще спре подаването на документи на хартиен носител и всяко искане ще трябва да се подава онлайн. В момента дори и кандидат-студентите на някои университети висят на опашки, за да предадат документа си за заплатена такса или заявлението си за кандидатстване в съответния университет.

Няма да се налага и да се подава квитанция за платена такса за дадена административна услуга, тъй като тя се получава по електронен път. Това важи не само за сферата на образованието, а във всички области, посочва предложението. Отделно от това пациентите на болниците вече няма да разнасят на хартия документите си за преминати предишни изследвания, ако болницата можеда ги изиска електронно. Това облекчение обаче ще се усети за първи път едва когато електронното здравно досие бъде прието. Друго административно облекчение е свързано с това решенията на ТЕЛК да не се подават навсякъде, където инвалидът трябва да ползва социални услуги. Служителите трябва да могат да получават съответната информация онлайн. В момента парадоксът е, че хора с висок процент инвалидност се налага да се редят на опашки, за да представят решението, съгласно което трябва да им бъдат отпуснати помощи.

Няма да бъде необходимо и изваждането на свидетелство за съдимост, както и на документ дали срещу теб има висящи дела. Цялата тази информация институциите ще получават онлайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай