Специалист: Пазете се от кърлежи и комари!

Кантарджиев предупреди, че има опасност от пренасяната от комари „нилска треска“

Специалист: Пазете се от кърлежи и комари! | StandartNews.com

„Нормалният възрастен, когато е здрав, годишно боледува от пет инфекции. Обикновено ги изкарва „на крак“. Децата годишно боледуват от осем. Голяма част от тези инфекции са вирусни, по-малко – бактериални“, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Грипът у нас вече почти няма циркулация, допълни той: „Все още съществува опасност за малките деца до 5-годишна възраст и най-възрастните от респираторен вирус. Обикновено вирусните инфекции, които са характерни за пролетта, са метапневмовирусите и други респираторни вируси. Те не подлежат на такъв здравен контрол, както грипа, защото не правят чести усложнения“.

„Сега трябва да се вземат мерки за борба с инфекциите, които се предават от кърлежи“, допълни Кантарджиев и препоръча децата да не ходят боси в зелените площи, а възрастните да внимават, когато посещават гробищните паркове: „Лошото е, че по време на дъждовния период не може да се прави обработка на тревните площи срещу кърлежи. Трябва да се знаят две неща - трябва да бъде косено и трябва да се пръска, когато предстоят няколко сухи дни“.

„Използването на имуностимуланти във вид на хапчета не е нещо много добро, когато се прекалява, а имам чувството, че нашият народ прекалява“, коментира той.

„Имуностимулант не трябва да се взима постоянно. Не трябва да се взима един и същ имуностимулант. Много по-добре е физическа активност, разнообразно хранене и придържане към традиционната българска кухня  - саламурено сирене, кисело мляко, но истинско“.

Кантарджиев предупреди, че има опасност и от пренасяната от комари „нилска треска“. Заболяванията от нея на територията на Европейския съюз са се увеличили седем пъти през изминалата година.

„Инфекцията е вирусна. Преди 20 години напусна Африка и порази много хора. Засяга централната нервна система. Слава Богу, от 200 души, ухапани от заразен комар, заболява само един с възпаление на мозъка. 20% значи вдигат температура и не се чувстват добре около една седмица, а останалите не боледуват, но развиват имунен отговор. Лошото е, че като се възпали мозъкът, трябва да бъдеш лекуван в неврологична клиника. Състоянието е доста тежко, свързано е с дезориентация. Опасно е, когато се яви неврологичната симптоматика“.

Тодор Кантарджиев предупреди, че в съседни на България страни вече е имало смъртни случаи и призова хората да си купят репеленти, да мажат кожата и дрехите си с отблъскващи комарите вещества, да ползват антикомарници или електрически изпарители, или да сложат тензух на прозорците си. Общините също трябва да вземат мерки:

„Преди разлистването на дърветата трябва да бъдат унищожавани комарите, техните ларви и яйца във водоемите, в заблатените места“.

В момента се обсъжда дали у нас да бъде въведена имунизация за варицела по желание на майките. За възрастните, заболели от варицела, има лекарствено средство, допълни той.

Епидемията от морбили не е преминала, уточни Тодор Кантарджиев: „В последната седмица имаме най-много случаи. В момента болестта се среща по доста от периферните квартали на София, както и в Самоков, и в Ихтиман. Първият взрив в Разложко, в област Благоевград, вече се успокоява и случаите рязко намаляват“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай