Специалист каза как да пътуваме безопасно в адските жеги

При дълги пътувания в жегите е важно да отделим известно време за почивка

Специалист каза как да пътуваме безопасно в адските жеги | StandartNews.com

Расте броят на пътните инциденти заради здравословното състояние на шофьорите. Лекарите предупреждават, че хората, особено тези с хронични заболявания и професионалните шофьори, трябва да следят здравето си.

Проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония коментира пред БНТ, че трудно може да се изведе статистика на пътните инциденти вследствие на влошено здравословно състояние.

При дълги пътувания в жегите е важно да отделим известно време за почивка. Не трябва да се прекалява и с кофеиновите напитки.

"Според съвременните кардиологични концепции четири кафета са окей, но не би следвало да поставяме акцента върху това. Спирането е много по-добър начин да контролираш умората си, а ако има възможност, да дадеш на друг човек да шофира. Кофеиновите напитки вдигат кръвното, понякога обаче чрез ефекта на по-топлата напитка биха могли да доведат и до разхлаждане и спадане на кръвното", предупреди Постаджиян.

"Шофьорът е този, който контролира нещата и от неговата реакция зависи безопасността на останалите хора на пътя. През лятото обаче имаме засилен трафик по пътищата, заради които и малки неща биха имали неблагоприятен ефект", каза специалистът.

При случай на неадекватен шофьор на пътя трябва да имаме предвид, че причината не винаги е алкохол или наркотици. При подобни случаи останалите водачи могат да се опитат да привлекат вниманието му - чрез присветване на фаровете или изравняване на автомобила.

Изключително важно в такива ситуации е да се потърси бърза помощ.

"Ти трябва да участник в движението, когато имаш контрол върху действията си. Когато обаче усетиш, че не си достатъчно добре или смяташ, че си хипертоник, има игра на кръвното налягане и не можеш да продължиш, трябва да отбиеш от пътя", посочи проф. Постаджиян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай