Спешните медици от страната отказват да дойдат в София

Спешните медици от страната отказват да дойдат в София | StandartNews.com

София. Служители в Центъра за Спешна помощ, работещи в страната, отказаха да дойдат в София, за да заемат местата на подали оставка свои колеги от столичния център и да подсилят екипите.

В писмо до здравния министър Таня Андреева те обясняват, че „никой спешен медик не предава друг спешен медик", както и че такова преместване ще оголи значително екипите на спешната помощ в страната.

Друг аргумент е, че шофьорите и медиците не са запознати с географията на София и ще се затрудняват значително с адресите и в кой център да откарат пострадалия.

Лекарите също така задават въпроса как няма пари за заплати, а аще има за командировъчни, нощувки и заплати на преместените екипи.

Те предупреждават, че могат да последват колегите си в столицата и също да подадат оставки.

Публикуваме писмото на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ до министър Андреева:

"Уважаема г-жо Министър,

Преди дни имахте среща с УС на НАРСМП, където ние Ви повярвахме, че полагате всички усилия да решите проблемите на загиващата от липсата на правилни управленски решения за последните 14 години спешна медицинска помощ. Повярвахме Ви и дори започнахме да изработваме нашите предложения за нормативни промени. Вярваме, че истината се ражда в преговорите, консенсуса, а не в противопоставянето.

Днес научихме, че със заповед № РД-01-91 от 04.06.2014г. на основание на чл.5, ал.1, т.2 от Закона за здравето и чл.5, т.19 и чл.30, т.15 от Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, във връзка със заповед № РД-02-97/4.06.2014г. на министъра на здравеопазването, Вие принуждавате директорите на всички ЦСМП в страната да командироват екипи в ЦСМП София поради недостиг на екипи и протеста на нашите колеги в ЦСМП София град.

Заявяваме категоричното си несъгласие да бъдем командировани през м.юни и юли 2014г. и Ви излагаме доводите си:

1. Никой спешен медик никога не предава друг спешен медик, защото работим в екип и по тази причина, ние никога няма да заемем местата на колегите, подали оставките си от ЦСМП София град,

2. Не разбираме обясненията Ви, че няма пари за увеличение на заплатите ни, а се намериха пари за командировъчни, нощувки и заплати на командированите екипи.

3. По места едва достигаме за графични дежурства и ако един екип се командирова в София, последствията ще са натоварването ни с извънредни дежурства, които също струват пари и няма да ползваме летните си отпуски .

4. Не можем да си представим как ще се справи шофьор от провинцията в 2 млн. София, разкопана от ремонти без да познава града. Работата ни е свързана с бърза и навременна ориентация за местоположението на пострадалия или пациента, а без познаване в детайли на града това е невъзможно.

5. Недопустимо е спешен екип от провинцията да се ориентира къде да хоспитализира пациента си в 2 млн. град със специфично райониране и над 90 болници, в някои от които дори нямат спешни приемни отделения, а други са строго специализирани и не приемат всеки пациент.

Уважаема Госпожо Министър,

Ако не искате да последват оставки и на колеги от ЦСМП в страната, отменете последната си заповед. Нямаме какво да губим и нищо няма да ни спре да последваме примера на колегите си от ЦСМП София град. Нека запазим диалога и и постигнатия консенсус за доброто на пациентите ни и бъдещето на спешната помощ у нас."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай