Спад в промишленото производство. Кои сектори са най-засегнати

По- голям спад отколкото увеличение

Спад в промишленото производство. Кои сектори са най-засегнати | StandartNews.com

Промишленото производство през юни се свива с 9.3% на годишна база при малък ръст от 0.7% в сравнение с май, сочат данните на статистиката. В редица сектори производството се свива.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 27.4%, в добивната промишленост - с 10.8%, и при преработващата промишленост - с 6.2%.

Съществен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 36.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28.7%, производството на мебели - с 19.5%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 19%.

В някои сектори обаче е регистриран ръст. Един от тези сектори са производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 14.6%, производството на електрически съоръжения - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.3%. Увеличение спрямо предходния месец е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.6%, в добивната промишленост - с 4.2%, и в преработващата промишленост - с 0.4%.

През юни индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 1.1% под равнището от предходния месец. На годишна база според календарно изгладените данни има спад от 2.2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай