Соларни пътища сменят асфалта

Соларни пътища сменят асфалта | StandartNews.com

Представете си, че електромобилът ви може да бъде зареждан директно от пътя, по който се движи. Точно по такъв проект работи американският инженер Скот Брусо. Амбицията му е да превърне във факт детската си мечта и да направи масова практика внедряването на соларни панели в пътните настилки.

Идеята на Брусо не е да прави революция в соларните батерии, а да промени начина им на използване. Според него, вградени в настилките по пътищата, те могат да захранват с електричество сгради, да осветяват улиците, да зареждат нагреватели, които да топят снега и леда по пътищата, и да зареждат акумулаторите на колите. Идеята му хрумнала благодарение на любимите му колички от детството, които той с часове наред пускал по различни писти. И така, вдъхновен от съпругата си, той развива идеята асфалтовите покрития да бъдат заменени от огромни слънчеви панели.

В САЩ има над 72 000 кв. км асфалтови и бетонни пътища, които са изложени на слънце. Ако те бъдат превърнати в соларни, с тях ще може да се произведе над 3 пъти повече енергия, отколкото използват домакинствата в страната в момента, обяснява инженерът пред Си Ен Ен. През пролетта Брусо получава финансиране от американското правителство, за да разработи проекта си Solar Roadways. За да се осъществи идеята обаче, той и учените от Пен Стейт Юнивърсити, с които работи, трябва да създадат достатъчно надеждна, подобна на стъкло повърхност, която да покрива соларните панели.

Тя трябва да може да осигури същото сцепление колите като асфалта, както и да устои на рязко спиране на тежкотоварни автомобили. Настилката също така трябва да е устойчива на различни атмосферни условия и да се намали способността й да отразява светлината, без това да пречи на панелите да абсорбират слънчевите лъчи. Според Брусо соларните панели със стъклено покритие ще имат живот от 21 г., а средната цена за 0,3 кв. м покритие би била 48 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай