София и Русе в битка за "Най-четящ град"

София и Русе в битка за "Най-четящ град" | StandartNews.com

Русе се бори за поредна година за титлата "Най-четящ град" на България, съобщиха от регионалната библиотека "Любен Каравелов".

Оспорваната надпревара е на финалната си права, а сред най-активните пет града са София, Русе, Пловдив, Пазарджик и Варна. Големият финал на Националната кампания "Забавното лятно четене" ще бъде на 15 септември от 12 часа пред книжарница "Гринуич" на бул. "Витоша" в София. Тогава ще бъдат обявени победителите в категориите най-четящ град, най-четящо училище и най-четящо дете. Дотогава всеки малчуган има шанса да стане най-четящото дете в кампанията или със своя принос от прочетени заглавия да помогне на града си да спечели престижната титла. За целта трябва да се попълни всяка прочетена книжка през лятната ваканция в онлайн читателския дневник на сайта Az-deteto.bg. През 2012 г. 13-годишният Даниел Георгиев от Русе бе обявен за най-четящото дете с рекордьор от 213 книжки за едно лято.

От днес пък в Бургас започва националният фестивал "Четящият човек" 2. Зоната пред Морското казино, сцената "Охлюва", драматичният театър и книжарница "Хеликон" стават запазена територия за книги. Там за бургазлии и туристи ще има десетки премиери на нови четива, изложби, концерти и кино. "Инкогнита", "Военен кореспондент" и "Опасен чар" са лентите, чиито прожекции ще са на открито на лятната сцена "Охлюва".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай