София и Рим с общи проекти за културно наследство

София и Рим с общи проекти за културно наследство | StandartNews.com

София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и италианският й колега Иняцио Марино се договориха София и Рим да кандидатстват с общи проекти за възстановяване на културно-историческото наследство, съобщиха от пресцентъра на Столична община. В разговорите взеха участие посланика на България в Италия Н.Пр. Марин Райков и заместник-кметът на София Ирина Савина.

Кметът Йорданка Фандъкова покани експерти в областта на реставрацията и консервацията на откритите мозайки в базиликата „Света София" и археолози за разкриване на културно-исторически обекти в столицата.

Лятно училище за археолози в София и общи изложби, свързани с ранното християнство и римската епоха са други две инициативи, които предстои да се реализират в резултат на съвместната дейност на двете столици.

Убедена съм, че всяко евро вложено в култура е инвестиция в икономическото развитие на града, посочи кметът Фандъкова. София ще ползва опита на община Рим за популяризирането на културто-историческото богатство на града.
По време на срещата кметът Фандъкова и Н.Пр. Марин Райков поставиха въпроси, свързани с български културни институти. Те поискаха да бъде създадена възможност българското училище в Рим да провежда занятията си в италианско училище и културен институт да има сграда, в която да развива своята дейност.

По късно кметът на София Йорданка Фандъкова връчи званието „Почетен гражданин на София" на новия Посланик на Република България при Светия престол проф. Кирил Топалов и присъства на концерт на учениците на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Те изпълниха „Четирите годишни времена" от А. Вивалди и Concerto Barocco на Георги Арнаудов.

Кметът на Столична община е в Рим по повод Дните на София в Рим и шестото издание на фестивала „София поздравява Рим".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай