Снимка на министър хит в мрежата. С кого разговаря Денков?

Просветният министър връща деца в училище

Снимка на министър хит в мрежата. С кого разговаря Денков? | StandartNews.com

Снимка на министър стана хит в мрежата. На нея се вижда как служебният министър на образованието проф. Николай Денков е седнал на пластмасово столче и разговаря с ромско семейство, убеждавайки бащата да прати децата си на училище. Родителят сякаш виновно е навел глава.

Снимката, направена и пуснаха в мрежата от Министерството на образованието, е от 7 октомври. Направена е при посещение на министъра в Берковица.

Проф. Денков се включил лично в един от екипите за издирване на деца извън образователната система. Те би следвало да са в местното основно училище „Г. С. Раковски“. В училището се обучават 198 ученици – всички от ромски произход. 15 от тях започнали да посещават занятията благодарение на инициативата по издирване на липсващите в класните стаи деца.

Проф. Денков е посетил дома на семейство с три деца, които трябва са в 4-ти, 6-ти и 7-ми клас, но нито едно от тях не ходи на училище. В двора на къщата той разговаря с децата Чоко, Стефчо и Виолета и с техния баща, който разказва, че е общ работник в строителството и сам изкарва прехраната на семейството, тъй като майката е глухоняма и не може да работи, предаде БТА.

Бащата обяснява, че не е ходил на училище и е неграмотен, неговите родители - също. Момчетата в семейството пък споделят с министъра, че мечтаят да станат футболисти и от малки тренират на стадиона.

Министър Денков обаче отговаря, че образованието е много важно за децата, за да могат да намерят работа, като пораснат. Той коментира, че дори и добри футболисти след края на кариерата си се захващат с друга работа. Денков припомня и че ако отидат в училище, родителите им веднага ще започнат да получават детски надбавки, а децата ще имат безплатна закуска и таблети. Обещава им и нови раници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай