Снежна драма в Северозапада, пътищата блокирани

В столицата на терен са 171 снегорина

Снежна драма в Северозапада, пътищата блокирани | StandartNews.com

Първите силни снеговалежи у нас предизвикаха някои затруднения в движението в Северозападна България. Най-засегнати се оказаха в Монтанска област и прохода Петрохан.

През целия ден продължи работата на екипите, ангажирани с почистването на столицата през зимата. На терен са 171 снегорина. Извършени са обработки със смеси против заледяване на пътната мрежа в районите с по-висока надморска височина „Панчарево“, „Витоша“, „Банкя", кв. Горна баня“, както и на пътните платна на Южната дъга, съобщи БНР.

Пътищата в природен парк „Витоша“ - „Драгалевци“ - хижа Алеко и „Бояна“ - местност Златни мостове са опесъчени.

Продължава разпръскването на смеси против заледяване на пътната настилка по част от улиците на район „Триадица“. Следят се и нивата на язовирите, които се намират на територията на общината. 10 екипа на дирекция“ Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи и подпомагат работата на инспектората и почистващите фирми. Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването ще останат на терен през нощта.

Водачите да карат със скорост, съобразена с пътната обстановка, както и да спазват дистанция,  призовават от Столичната община.

30 машини се включиха в почистването на снега в област Монтана и пътищата вече са проходими при зимни условия. Тази сутрин за няколко часа бе спряно движението на околовръстния път край Монтана. С помощта на Гражданска защита бяха изтеглени закъсали ТИР-ове. Към обяд над равнинната част на региона заваля дъжд.

На прохода „Петрохан“, с малки прекъсвания, цял ден вали сняг. Натрупаната снежна покривка е над 20 сантиметра. 4 машини почистват и опесъчават пътя през прохода. С настъпване на вечерта температурите се понижават и на места е възможно да се получи заледяване. Шофьорите да са изключително внимателни и да се движат със скорост, съобразена с пътната обстановка, препоръчват от Областно пътно управление.

Предупреждения за опасно време днес са в сила за цяла България. Най-висока степен на опасност - червен код - е обявена за целите Ловешка и Габровска област, за планинските части на областите Велико Търново, Враца и Монтана, и за почти цялата Русенска област.

Снегопочистващата техника на територията на Ямболска област е в готовност за разчистване на републиканската пътна мрежа, осигурени са и достатъчно количества инертни материали. В момента в региона вали дъжд, а температурите са все още положителни.

За утре червен код заради очаквани снежни виелици е обявен за четири области от Североизточна България - Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. В тези области се очаква ураганен вятър със скорост, надхвърляща 100 километра час. В комбинация със снеговалежа ще има условия за преспи и навявания.   

От Пътната полиция напомниха, че колите трябва да са добре подготвени за зимни условия, а ако не е наложително, да не се предприема пътуване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Acho70
преди 5 месеца

Какъв сняг ви гони в София днес през деня? 171 снегорина и няма сняг! А на петрохан цели 4, при 20 см сняг!

Откажи