Смразяваща прогноза! Какво ни чака до Коледа

Говори д-р Петър Марков

Смразяваща прогноза! Какво ни чака до Коледа | StandartNews.com

"Ковид има все по-логично и сезонно поведение. Есента случаите нарастват, хората прекарват повече време на затворени пространства. Нарастването на случаите е нещо логично. Близкият контакт между хората бързо натиска педала на газта на случаите. Вероятно ще имаме много случаи още преди Коледа", обясни в д-р Петър Марков - епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина.

Той подчерта, че хората не си дават сметка, че всяко следващо заразяване с коронавирус увеличава риска за тяхното здраве. 

"Много често чувам хора да казват: Аз съм прекарал инфекцията. Хората се чувстват защитени, защото имат имунитет. Състоянието на дългия Ковид не е добре изучено, включва комбинация от различни оплаквания - сърце, мозък, бъбреци... Може да трае с месеци и години. Води до разнородни физически и психически симптоми. След всяко следващо заразяване рискът от дълъг Ковид се покачва", обясни д-р Марков пред bgonair.

В по-тежките случаи дългият Ковид може да инвалидизира хората и те да загубят работоспособността си. Затова е много важно хората да се предпазват от инфекции.

"Грипът също може да протича тежко. В по-голяма степен засяга възрастни хора. В първите две години на пандемията хората бяха по-внимателни, имаше наложени мерки за ограничаване на контактите. Това води и до по-малко предаване на грип. Сега не се пазим от Ковид и няма да се пазим от грип. Навън няма нужда нищо да правим. Когато сме вътре, просто слагаме маска - евтин начин да се пазите. Много малко неудобство на фона на риска да си загубим здравето трайно", каза д-р Марков.

По думите на епидемиолога симптомите се припокриват в голяма степен и е трудно да различим грип от Ковид-19. Тестването е важно, ако имаме респираторни симптоми и контактуваме с други хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай