Четвъртък,

Смразяваща прогноза! Какво ни чака при трус като в Турция?

От: Агенция Стандарт -
11040
Смразяваща прогноза! Какво ни чака при трус като в Турция?
A
A
A

Какво ще се случи у нас, ако ни удари мощно земетресение като това в Турция и Сирия?

Плашещата истина е, че над 50 процента от постройките у нас са рискови при по-сериозни трусове, тъй като са строени при старите изисквания преди 1990 година. Това заяви пред "Марица" известният експерт инж. Симеон Мерджанов. Той настоява на всички тези сгради спешно да се направи щателно обследване и да бъдат укрепени. „В противен случай хората имат основание да се притесняват за сигурността си“, коментира инж. Мерджанов.

Той смята, че това обаче трябва да бъде държавна политика, тъй като обследването и реконструкцията на сгради са скъпи дейности, за които повечето хора нямат средства.

Иначе новото строителство в България е сравнително сигурно, като един от проблемите е свързан в авторския надзор и нежеланието на инвеститорите да плащат за него, коментира още експертът.

Що се отнася до паспортизацията на сградите, това в момента се явява един формален акт, който дава представа за здравината на сградата, но не може да задължи собствениците да предприеме мерки за укрепването й и те остават компрометирани, смята инж. Симеон Мерджанов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com