След водния ад в селата, продължава борбата с последствията

Две денонощия след водното бедствие, което сполетя селата по поречието на река Стряма

След водния ад в селата, продължава борбата с последствията | StandartNews.com

Две денонощия след водното бедствие, което сполетя селата по поречието на река Стряма, обстановката остава тежка. Огромното количество дъжд, което буквално заля няколко карловски села, унищожи земеделска продукция и наложи евакуацията на хора, предаде БНТ.

Село Богдан остава частично откъснато от света. Над 120 къщи бяха залети в село Трилистник. Стихията засегна дори домовете в по-високите части на селото (на снимката горе).

Днес в Трилистник ще може да влезе тежка техника, която да започне разчистването.

"Снощи в 22 ч. беше последната евакуация, която направихме. Човек, който сигнализира, че е самичък. Беше се качил на покрива на сградата. Благодарение на екипа, който беше тук от Велико Търново и доброволци от селото - човекът беше изведен на безопасно място и всичко е в нормата", каза Мирчо Петров, кмет на Трилистник.

с. Каравелово, кадър БНТ

Поредна безсънна нощ имаха в Каравелово. Най-пострадалата част от селото втори ден се бори с последствията от невиждания потоп. Водните потоци, които се стичат от Балкана, все още минават през домовете на хората, съобщава Нова телевизия.

Част от жителите изгребват калта и тинята, с които са залети къщите им. При много семейства имуществото е унищожено напълно. „Трагедия голяма, стрес, притеснение. Не можем да спим спокойно. Сега разчитаме държавата да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода”, обясни местна жителка.

В цялото село водата е влачила огромни дървета. „Те са от гората, от Балкана. Там деретата са затрупани, има неизчистени корита. Коритото на реката до нас мисля, че последно беше изчистено през 2000 г. Виновни са управляващите. Говори се, че горите се изсичат безразборно, но досега никой не се намеси, за да спре това”, каза Христо Христов.

Министърът на земеделието разпореди проверка как е извършена сечта в околността и дали тя има отношение към потопа, залял населеното място. В Каравелово в неделя идват доброволци от цялата страна, за да помогнат за разчистването на дворовете и къщите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай