Славка Бозукова:Политиците ни да помнят, че Европа започва от България

Историята вдига самочувствието ни, не бива да ни третират като втора категория хора, казва главният редактор на "Стандарт"

Славка Бозукова:Политиците ни да помнят, че Европа започва от България | StandartNews.com

Богатото ни културно-историческо наследство и неговото опазване и популяризиране е основна тема на националната кампания "Чудесата на България". Уникално е нашето наследство, с тези 50 000 артефакти ние сме на трето място в европейската съкровищница след Италия и Гърция. Но защо тези държави заемат своето място в туризма, а България - не?

Горещата тема коментира главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова в предаването  "Отблизо" на Мира Добрева в БНТ.

"Ако трябва да обобщя в две изречения - през последните 12 г., през които провеждаме националната кампания "Чудесата на България",  има много обновени паметници - крепости, тракийски светилища, църкви, манастири, джамии. Това, което не успяхме да направим като държава е, че не успяхме да разкажем историята им пред света и да ги направим визитна картичка на страната ни за туризма", посочи Славка Бозукова. 

Според нея причината е  липсата на целеносочена дългогодишна политика в промотирането на България като туристическа дестинация, както го правят Италия, Гърция, а напоследък и Хърватия.

"Не, че не се върши работа. Но всеки я върши по единично: археолозите правят своите разкопки, общините вършат своята работа, туристическото министерство си има стратегия за рекламиране. Но тя няма нищо общо с тази на културното министерство, видяхме, че тази година то абдикира от археологията. Липсва обединителната нишка. Радвам се, че на международния форум на "Стандарт", който напвавихме преди месец с участието на Националния борд по туризъм, археолозите, общините, държавата, академичните среди, както и с европейските ни партньори от Европа Ностра, всички се обединихме, че трябва да се създаде Бранд България, който да е новият туристически код на страната ни", каза още госпожа Бозукова.

Славка Бозукова: Да направим заедно Бранд България

Бранд България - Банско или златото на траките?

Бонония и Аугуста Траяна - Чудесата на 2022 г.

В качеството си на посланик на "Чудесата на България" тя отправи апел към политиците:

"Ако продължаваме с това чудовищно разделение, все повече отиваме към бездната.

Когато европейски държави ни казаха "не" за Шенген,  отново се почувствахме втора категория хора.

Апелирам към българските политици да изоставят лозунга от комунизма - като дойде бурята, да се снишим. А да напомнят на европейските политици, че Европа започва от България. 

Да не забравят важните факти от културно-историческото наследство:

В пещерата Козарника има резки на 1,6 млн. години, които са сред първите сведения за съществуването на човека.

Манастирът "Свети Атанасий" край Чирпан е най-старият в Европа. 

 Първата солница на Стария континент е в днешна Провадия.

Първото обработено злато е във Варненския некропол. 

Първият златен рудник е по нашите земи - Ада тепе край Крумовград.

У нас е и най-старият жив град в Европа - Пловдив.

Да не забравяме, че ние населяваме най-старата държава в Европа.

Затова трябва да се загърбят тези политики, които ни наскърбяват и унижават. Политиците ни да постъпят като нашите предци, за да върнат самочувствието ни, че сме българи", заключи главният редактор на "Стандарт". 

На финала тя подари на Мира Добрева книгата "Чудесата на Родопите. 50 легенди", която разказва за тайните на свещената планина. 

https://www.facebook.com/standartnews/photos/a.10152586995344857/10159877671339857/?type=3

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай