Бранд България - Банско или златото на траките?

Под патронажа на Илияна Йотова "Стандарт" прави най-големия международен форум за културно наследство

Бранд България - Банско или златото на траките? | StandartNews.com

* Под патронажа на Илияна Йотова "Стандарт" прави най-големия международен форум за културно наследство

* "Чудесата на България" и "Европа Ностра" откриват националната дискусия как да се рекламираме пред света

* Мария Габриел пристига специално за конференцията

Световнопризнатите ни ски писти в Банско или златото на траките? Вълшебният пясък край морето или магнетичните светилища и тайнствени крепости? Какво да бъде в основата на Бранд България? Това е темата на най-големия международен форум за културно-историческо наследство и туризъм "Бранд България - докосни Чудесата", който кампанията "Чудесата на България" прави днес, 11 ноември 2022 г., в столичния хотел "Милениум".

Това е втората международна конференция от поредицата "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят" и се провежда по повод 30-годишнината на медия "Стандарт".

Целта на форума, който се провежда под патронажа и със специалното участие на вицепрезидента Илияна Йотова, е да отвори националната дискусия за ребрандирането на България пред света чрез Чудесата й. Специално за форума от Брюксел пристигна Пийт Яспърт, вицепрезидент на най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа. "Европа Ностра" е европейският партньор на кампанията "Чудесата на България",

"Стандарт" е носител на наградата на организацията за популяризиране на културното наследство. В София специално дойде и българският еврокомисар Мария Габриел.

Яспърт ще сподели европейския опит, а Габриел ще представи програмите, от които могат да се възползват кметове и учени.Във форума ще се включат министрите на туризма Илин Димитров и на културата проф. Велислав Минеков, председателят на НС Вежди Рашидов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, председателите на комисиите по култура и по туризъм в НС - Иван Ченчев и Цончо Ганев, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Професионалното си мнение ще дадат председателят на УС на Националния борд по туризъм Красимир Гергов, изпълнителният директор на борда Полина Карастоянова, плеяда кметове, най-добрите ни археолози.Специално участие във форума ще имат посланиците на Мароко - Закия Ел Мидауи, на Турция - Айлин Секизкьок, и на Азербайджан д-р Хюсейн Хюсейнов. 

Партньори на инициативата на Националният борд по туризъм, Националното сдружение на общините в България, Камарата на архитектите. Медийни партньори са БНТ, бТВ, Нова тв, България он ер, БНР, БТА, TravelNews Епицентър.бг, агенция БЛИЦ, Bgtourism.bg, Destinations, JobsBgtourism.bg. 

Идеята за Бранд България тръгна от дискусия в кампанията "Чудесата на България" в Кърджали, когато в столицата на Родопите "Стандарт" представи най-новата си книга "Чудесата на Родопите - 50 легенди". Тогава изпълнителна, законодателна, местна власт и учени обявиха създаването на Бранд Родопи. Впечатлен, министърът на туризма Илин Димитров заяви, че идеята трябва да бъде вдигната на национално ниво в разработването на Бранд България и създаде работна група за това. В нея влизат още министерствата на културата, регионалното развитие и земеделието.

По време на "Бранд България - докосни Чудесата" ще бъдат раздадени и традиционните годишни награди "Чудесата на България". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай