Скандал. Дюните на прага на унищожението

Последният случай е с къмпинг Смокиня

Скандал. Дюните на прага на унищожението | StandartNews.com

В понеделник в социалните мрежи бяха показани кадри с тежка техника, която разорава ивицата на плаж "Смокиня", включително намиращите се там пясъчни натрупвания.

Според концесионера Иван Алексиев се разчистват съществуващи стари заведения, а колчетата са поставени от геодезистите на 2,5 метра от дюните. Подравняването на плажната ивица се прави преди старта на летния туристически сезон.

Първите реакции на институциите бяха, че нарушения няма. От екоинспекцията в Бургас съобщиха, че на този етап не са открити нарушения на плаж "Смокиня", но ще извършат повторна проверка за целостта на дюните. Министърът на туризма Мариана Николова назначи проверка, от която очакваме резултати.

Проблемът обаче излиза извън границите на конкретния случай - дюните са в състояние на безтегловност от 2012 година. Тогава е направено картирането им, възложено от Министерството на околната среда и водите, а резултатите от него е трябвало в шест месечен срок да бъдат отразени в специализираната карта на Черноморското крайбрежие. Това до момента не е направено.

Едва преди ден Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) качи на едно място всички карти на дюните в България.

Наложените забрани в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие защитават дюните от застрояването в държавните терени, но стои въпросът как тези образувания да бъдат опазвани и стопанисвани в частните, коментира  преди време Лиляна Павлова.

По конституция дюните са изключително държавна собственост и в момента, в който бъдат официално узаконени в кадастъра, на тях няма да могат да се извършват никакви дейности, каквито се случват в момента - продажби, заменки, даване под наем, даване на концесия. 

Повече 1/3 от дюните са поставени под риск от унищожаване, коментираха специалисти. Това се случва по цялото Черноморие като започнем от Карадере, Иракли, а в последните години Градина, Златна рибка, Корал, Синеморец, Липите.

В исторически план от 90-те години насам 90% от несебърските дюни например вече са унищожени. Там, където изникват собственици, различни от държавата означава, че има някакво нарушение,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай