Синоптик смрази с прогноза за бедствие в следващите дни

Очакваните валежи в централните части на страната ще бъдат обилни

Синоптик смрази с прогноза за бедствие в следващите дни | StandartNews.com

Нови количества дъжд, на места големи, ни очакват в края на седмицата. "За събота се очакват валежи, когато над страната ще премине студен атмосферен фронт с условия за гръмотевична дейност в западната половина. Ще има условия за краткотрайни градушки в северозападните и западни части на България", заяви синоптикът Петър Янков пред телевизия България он ер.

Той предупреди, че очакваните валежи в централните части на страната, включително в бедстващото Карловско, ще бъдат обилни.

"Валежите в събота срещу неделя ще бъдат 15-20 литра на квадратен метър. Това са средни стойности. Валежите по измерванията, които имахме, бяха 50-60 л. Сега се очаква да бъдат 2-3 пъти по-слаби", поясни синоптикът.

Интензивни ще бъдат валежите в сутрешните часове в неделя в източните райони. В краткосрочен план ще продължи да вали в понеделник и вторник, но слабо - в централните и източни райони.

"24-29 градуса ще бъдат средните максимални температури. От вторник следва период на затопляне, на 15 септември градусите ща бъдат 27-31. До края на следващата седмица ще има много слънце и топло време. Черноморието ще бъде приветливо с приятно време за плаж", показват прогнозите на синоптика.

Янков добави, че влошаване на времето се очаква в периода 18-22 септември, когато на Балканите се очакват есенни валежи. Те чувствително ще понижат температурите. Прогнозата му показва също, че от Димитровден ни очаква сиромашко лято.

Синоптикът коментира и бедствието в Карловско. Приливните вълни са се образували заради затапване на деретата с дървета и камъни.

"Заради валежите по тези дерета се спуска вода, тя се събира на определени места заедно с дървесната маса и щом достигне критичната стойност, се спуска и създава проблеми. Едно е, когато валежът се оттича без да има такива прагове, които да задържат водата, друго е, когато става ударна вълна - коритото на реката не издържа, нито мостовете. И най-големият престъпник може да си намери оправдание, нужни са сериозни мерки и укрепване на коритото", каза Янков.

Той припомни, че подобно бедствие в района на Карлово е имало през 1905 г. Тогава деретата са били залесени със сериозна кампания.

"Към природните условия и значителните валежи се добавя и човешката дейност с изсичането и увеличения добив на дървен материал, което способства за създадената ситуация", убеден е синоптикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай