Синоптици у нас с искане за увеличение на заплатите

Думите на председателя на тяхната организация

Синоптици у нас с искане за увеличение на заплатите | StandartNews.com

Надяваме се да бъдат отпуснати средства на НИМХ за увеличение на заплатите на служителите. За разлика от другите научни организации, които през 2023 г. получиха такова финансиране, при нас това не се случи. Нашето искане е за допълнителни 4 100 000 лв. Това каза синоптикът и председател на синдикалната организация на ВОН Анастасия Кирилова пред NOVA NEWS.

Кирилова допълни, че засега не смята, че ще се стигне до спиране на прогнозата за времето. Тя уточни, че в момента подписват протестна декларация с искане за актуализиране на заплатите. „Засега нямаме контакт с властта", каза синоптикът. Тя посочи, че разчита на здравия разум на управляващите.

„Климатичните наблюдатели са важни, тъй като се правят измервания всеки ден и се поддържат станциите", посочи експертът. Кирилова уточни, че метеорологичните наблюдатели получават ниско възнаграждение.

Специалистът поясни, че има финансов проблем и по другите пера. Кирилова каза, че за агрометеорологията е важно да има достатъчно средства, тъй като дейностите започват да замират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай