Ще накарам бежанците да си платят щетите

Ще накарам бежанците да си платят щетите | StandartNews.com

- Г-н Чирпанлиев, как се чувствате на новата длъжност? Отскоро заехте поста, но се оказахте в окото на бурята.

- Чувствам се като нестинар. Какво съм заварил няма да коментирам. Аз ще отговарям за това, което правя от първия ден на своето назначение.
Целият екип на държавната агенция работи денонощно, за да може да изпълнява всичко онова, което изисква ситуацията в момента.

- А тя какво изисква?

- Изисква концентрация и пълна отдаденост. Ето например от сряда вече имам възможност и разписах заповедите за конкурси на тези 50 длъжностни лица, които ще бъдат със статут на държавни служители. Назначих и за комендант във "Враждебна" на граждански договор
Иван Пенков. Той е полковник от Генщаба, с когото съм служил заедно. Познавам го и му имам доверие. За "Военна рампа" също има кандидат, друг полковник. Там по договор влезе и охранителна фирма.

- Какво ви докладва комендантът на "Враждебна" след назначението си?

- Докладва, че продължават вредителските действия на бежанците. Има срязани ВиК тръби. Съгласно вътрешните разпоредби те са длъжни да отстранят с техни средства щетите. Пратил съм шефа на дирекцията, който да им обясни, че докато не си заплатят, няма да се отстранят щетите. Агенцията е платила само за няколко дни над 3000 лв. щети, извършени от тях. И това са и кадрите, които всички хора видяха. Извинявам се, но фекалиите, които плуваха в едни тоалетни, са от това, че са пъхали памперси в канализацията. Пред ХЕИ сме отстранили всички щети. Накарал съм да заснемат всичко това и оттук нататък ние няма да предприемаме никакви действия. Нека да видят всички те какво сами си правят.

- Казахте, че ще слагате камери и ще експулсирате хора, ако рушат. Има ли вече такива случаи?

- Да. Има вече 5 човека задържани, които създадоха няколко скандали. След като нарушават законите на страната, ще бъдат експулсирани.

- Вие обсъждате ли с кметовете по места дали те са съгласни с настаняването на бежанци на тяхна територия?

- Да. Кметовете, с които аз съм разговарял, не искат бежанци при тях. Съобразяваме се с тях до голяма степен и подбраните бази са далеч от населени места, но са с добри условия за живеене. Опитваме се да балансираме. Ние сме хуманно общество. Но сме хуманни до момента, в който бежанците са след нашата улица. Съжалявам, но това е лицемерие.

- Какъв е редът, който ще установите в местата за настаняване на бежанци?

- От три дни има охрана от 4-5 души по 24 часа. Има назначен комендант, който ще назначи от всяка стая отговорник. Той ще му докладва чрез преводач, ако има проблем с хората. Ние ще им направим баджове на всички бежанци с трите имена, снимка и номер. И така всяко едно движение - излизане, влизане ще се регистрира.

- Има доста критики от неправителствените организации за кошмарните условия за бежанците ?

- С мен се свързаха представители на Хелзинкския комитет. И те ми казаха, че много хора се представят, че са техни служители и тези нелицеприятни материали, които излизат в публичното пространство, са писани от самозванци. В много от тях има откровени лъжи.

- Кое например е лъжа?

- Лъжа е, че всички деца са болни. Преди два дни докторка беше в лагера във "Враждебна" и направи преглед на всички деца. 85 се оказаха чисти, къпани и без въшки.

- Вярна ли е информацията, че бежанци остават гладни, защото тартори сред тях ограбват храната?

- Нито един бежанец не остава гладен. Ние искаме да координираме всички помощи, които идват. И трябва с помощта на сирийските организации у нас да направим допитване къде от какво имат нужда. След разговор с премиера Пламен Орешарски той ни посъветва да направим банкова сметка, на която да се превеждат средства. И също така съм разпоредил да се говори с мобилните оператори да дадат кратък номер, на който да се пращат SMS. И парите ще се теглят само с представители на медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай