Щастие за пенсионерите! Голям град ги изненада

Какво решение ще се вземе в Бургас

Щастие за пенсионерите! Голям град ги изненада | StandartNews.com

На предстоящата си сесия Общинският съвет ще реши дали Община Бургас да осигури необходимото съфинансиране в размер до 4 400 000 лв. за изграждане на новия дом за възрастни хора в Минералните бани, установи справка на Burgas24.bg.  

Със свое решение от февруари 2023 година местният парламент позволи на Община Бургас да кандидатства с проектно предложение “Реформиране на Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" чрез изграждане на нова сграда за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по Програма за модернизиране на дългосрочната грижа на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Община Бургас подготви и кандидатства с проектното предложение през месец април 2023 г.  По първоначално обявените условия за кандидатстване по процедурата не е бил определен максималният размер на средствата за конкретен проект, като същият е следвало да бъде съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом за стари хора.

"Предвид невъзможността съществуващата сграда на Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" гр. Бургас да бъде реконструирана, в съответствие с Наредбата за качеството на социалните услуги, за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора в над трудоспособна възраст, планираните дейности включват изграждане на нова сграда в "Минерални бани", с капацитет за 32 потребители.

Сградата ще разполага с всички необходими удобства, за да осигури приятна и социална среда, а също спокойни условия за живот на неговите обитатели. Същата ще бъде обзаведена и оборудвана, съгласно функционалните изисквания за предоставяне на услугата резидентна грижа за възрастни в над трудоспособна възраст“, се казва в докладната записка.

Община Бургас разполага с одобрен технически инвестиционен проект и количествено-стойностни сметки, видно от които общата стойност за изпълнение на строително – монтажните работи надвишава предвидения ресурс за изпълнение на проекта. На предложените единични цени за строително – монтажните работи за обекта бе извършена допълнителна проверка, с което се установи, че същите са съпоставими с пазарните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай