ШОК! Грешка на чиновник остави семейство без дом

Объркана номерация на апартаменти прави хора в Плевен незаконно пребиваващи в собствените им жилища

ШОК! Грешка на чиновник остави семейство без дом | StandartNews.com
  • Объркана номерация на апартаменти прави хора в Плевен незаконно пребиваващи в собствените им жилища

Чиновническа грешка остави жителите на блок в Плевен без право на собственост върху собствените им имоти. За абсурда те разбрали случайно, когато наскоро семейство от кооперацията решило да продаде апартамента си. От Кадастъра в града отказали да им дадат скица на апартамента, защото установили, че номерацията на жилищата е разменена. Абсурдната ситуация разказа Нова тв.

Става въпрос за малък жилищен блок в центъра на Плевен, който има 3 етажа и 15 апартамента. В края на 60-те един от тях - апартамент номер 10, става собственост на семейство Стоянови. След смъртта на родителите му, Венелин решава да го продаде. През март отива в Службата по геодезия, картография и кадастър, за да поиска скица на имота си. Но там го чака зловеща изненада.

"Объркали са номерацията на имотите в блока, в който се намира жилището. Това е станало през 2005-а, без да бъдат уведомени живеещите блока. Тъй като има разминаване в нотариалния акт на жилището и номера на имота в Кадастъра, ние не можем да си получим скицата", каза Венелин Стоянов. Той обясни, че не знае как се е стигнало до това объркване на номерацията. "Аз не мога да си го обясня - или поради некадърност, или поради немърливост. Ние плащаме данъци на същата номерация, която е била до 2005 г. - ток, телефон, вода, парно, всичко е на този адрес", каза още той.

Съседката е Полина. Според Кадастъра, в апартамента на Венелин пребивава тя. Въпреки че откакто е родена, жената винаги е живяла в апартамент № 14. "Всички документи са изградени на тази основа. Изведнъж се установява, че нашият апартамент, вече не е 14. Ако искам не само да продам жилището, но и нещо да направя с адреса, на който живея, изглежда, че  съм незаконно пребиваваща", възмути се Полина Ботева.

Заради ситуацията, купувачът на апартамента, се отказва. За Венелин започва ходене по мъките. Заедно със съседи подават заявление с искане за изменение в кадастралния регистър. Два месеца по-късно от Кадастъра признават, че са допуснали грешка и издават заповед, с която тя бъде поправена. Преди две седмици административният съд в града я отменя с мотива, че в нея са допуснати съществени нарушения. И я връща обратно в Кадастъра - за поправка. Нова тв се обръща към Кадастъра с въпроса как подобна грешка изобщо е била допусната.

"Не е практика, случва се. При създаване на кадастралната карта на град Плевен грешно са опознати апартаментите и грешно са нанесени. Това е направено от фирмата изпълнител по договора, който е сключен по изготвяне на кадастралната карта. Не са имали достатъчно информация как точно са номерирани апартаментите", оправда се началникът на Служба по геодезия, картография и кадастър в Плевен инж. Боряна Иванова.

След като от Кадастъра прехвърлят отговорността към вече несъществуващата фирма някога наета за изготвяне на кадастралната карта, заявяват, че предстои да издадат нова заповед за изменение. Ако съдът отново не я отмени, собствениците ще разполагат имотите си и по скица, още следващия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай