Четвъртък,

Шофьорите в ЕС: Псувни, клаксони и без дистанция

От: Рачо Рачев -
Шофьорите в ЕС: Псувни, клаксони и без дистанция
A
A
A

Страните от Източна Европа са с най-смъртоносни пътища, особено България, Хърватия и Румъния, като в северната ни съседка са регистрирани 96 жертви на 1 милион жители.

Броят на хората, които загиват по европейските пътища, е намалял с повече от една трета през последните 10 години, сочат публикувани наскоро данни на Евростат.

През 2018 г. 23 339 души са загинали при пътнотранспортни произшествия в ЕС в сравнение с почти 37 000 през 2008 г.

Средно жертвите на пътния трафик в Евросъюза 52 на един милион жители.

Ирландия е държавата с най-безопасни пътища с 29 жертви на един милион жители, следвана от Дания и Швеция.

Гражданите на държавите от Южна Европа са по-склонни да проявяват недобросъвестно поведение, когато са зад волана, отколкото северните им съседи, установи проучване, публикувано в „Евронюз”. Французите и гърците пък са особено изобретателни по отношение на използваните от шофьорите изразни средства.

В анкета, проведена от Ipsos в 11 държави-членки на Европейския съюз 70 на сто от анкетираните във Франция и Гърция признаха, че обиждат други шофьори, което е значително повече от средните 55%.

47 % от гръцките шофьори си признават, че умишлено засичат автомобила на шофьор, който им е неприятен. Останалата част от тази класация, обаче, е заета от водачи основни от северни страни, включително Швеция, Холандия, Германия и Франция.

Що се отнася до използването на клаксона, испанците, гърците и италианците са сред най-малко срамежливите от всички анкетирани страни. Оказва се, че гръцките, италианските и полските шофьори са най-склонни да излязат от превозното средство, за да разговарят с друг шофьор.

От анкетата става ясно, че изпреварването на друга кола по магистралата от грешната страна е характерно основно за Холандия, Испания и Великобритания.

Онова, което обаче обединява масово европейските шофьори, е самочувствието, че те възприемат самите себе си като добри шофьори, а другите – като не толкова добри.

Помолени да опишат собственото си поведение зад волана, 97 % от анкетираните са използвали поне едно положително прилагателно заедно с „бдителност“ и „спокойствие“ – думи, използвани, съответно, от 76 и 59 на сто от анкетираните.

Едва 3 % са употребили израза „агресивни“, а едва 1% – са се определили като „безотговорни“.

Като цяло, 83 на сто от анкетираните са използвали поне едно отрицателно прилагателно, за да опишат поведението на други водачи, а почти половината – 45 %, се предпочели думата „безотговорно“.

“Стресиран”, “агресивен” и “опасен” също са били сред популярните описания.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички