Шестима души живеят в купол на площ от 93 квадратни метра

Шестима души живеят в купол на площ от 93 квадратни метра | StandartNews.com

Hi-Seas е проект, в рамките на който се провежда подготовка на космонавти за осъществяване на пилотирана експедиция на Марс. Време е вече да разберем в какви условия живеят участниците в този космически експеримент. Добре дошли в дома на бъдещите колонизатори на "червената планета".

Слънчевите панели на марсианския дом осигуряват на обитателите му необходимата електроенергия. За резервен източник на захранване се използват водородни топливни елементи. Високите тавани дават усещане за комфорт и простор. Участниците в мисията ще разполагат с 3D принтер, който ще им позволи самостоятелна да създават нови инструменти, необходими им за провеждането на изследвания. В момента космонавтите се подготвят за мисията си в лагер, който се намира на склона на вулкана Мауна-Лоа на Хавайските острови. Учените смятат, че този район е най-подходящ за имитация на марсианската среда на живеене.

Hi-Seas (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) се финансира от американската космическа агенция NASA, която иска да разбере как екипаж от шестима души ще се справи с трудния живот на "червената планета". Наскоро успешно завърши втората мисия на проекта и започна третата, която ще продължи повече от година. Първата бе 4 месеца, а втората - 8. Участниците в третата мисия са командирът Марта Ленио (инженер), Ален Миркадиров (космически инженер), Софи Милам (физик), Нийл Шайбелхът (лекар и биолог, ветеран от войната в Ирак), Джослин Дън (космически инженер) и Зак Уилсън (инженер). Има и две резерви - Ед Фикс (инженер) и Майкъл Кастро (лекар).

Геодезическият купол, под който се намира домът на "колонизаторите", е с диаметър 11 метра. Той разполага с жилищна площ от около 93 квадратни метра, уточнява пред Wired една от участничките в проекта. Практически цялата си мисия екипажът ще проведе в купола. Там има кухня, баня, тоалетна, хол, склад, стаи за отдих и лаборатория. Извън купола е разрешено да се излиза само в специални скафандри, както ще правят това бъдещите покорители на Марс. По време на втората мисия участниците в проекта напускаха дома си веднъж седмично.

За избягването на клаустрофобията при продължително живеене в затворено пространство трябва да помогнат високите тавани на двуетажния купол. Редовните тренировки пък ще позволят на космонавтите да се поддържат в добра физическа форма.
В купола има шест спални, по една за всеки участник в мисията. Те се намират на първия етаж. Всяка стая е оборудвана с легло, малка табуретка и маса. Ако случайно някой от космонавтите забрави да си вземе нещо за пребиваването на "червената планета", на помощ идва 3D принтерът.

По-рано тази година NASA инвестира 1,2 млн. долара в проекта в Hi-Seas. Въз основа на събраните в хода на програмата данни ще бъде направена оценка за психическата и физическата издръжливост на хората в условията на далечни космически полети. Планира се колония на Марс да бъде създадена до 2030 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай