Шефът на генщаба поздрави военните ни в чужбина

Адмирал Емил Ефтимов им пожела здраве, енергия, успешно изпълнение на текущите задачи

Шефът на генщаба поздрави военните ни в чужбина | StandartNews.com

Повече от 200 български военнослужещи, които изпълняват задачи в девет операции и мисии извън страната посрещат зад граница утрешния 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Чрез видеоконферентна връзка с националните командири на основните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали, днес, 5 май, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави военнослужещите и техните семейства от свое име и от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Адмирал Ефтимов им пожела здраве, енергия, успешно изпълнение на текущите задачи и завръщане в Родината безаварийно и в срок, след приключване на мисиите.

„В тази обстановка, когато повече от всякога ни е нужен дух и кураж, нека Свети Георги да ни закриля! Да пази всички вас, които сте на мисии и операции зад граница, за да може както заминахте по план, така и да се върнете. Това е наш приоритет“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той изтъкна, че макар и в усложнената обстановка на световна пандемия, през последните два месеца България успешно и в срок извърши ротацията на контингентите си зад граница. Българските военнослужещи са осигурени с необходимите средства за лична защита.

Най-големият български военен контингент към момента е в Афганистан, където въоръжените сили участват в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ със състав до 160 военнослужещи. В Кандахар българските военнослужещи изпълняват задачи по охрана на вътрешния периметър на база „Летище Кандахар“, контрол на автомобилния и пешеходен трафик на КПП 4 в базата и обучение, съветване и подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия. Полковник Светлозар Стефанов, национален командир на 40-ия контингент, докладва за обстановката там, която остава сложна и нестабилна, и подчерта, че освен създадената организация за посрещането на празника 6 май, са взети мерки и за спазване на противоепидемичните изисквания.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров подчерта, че със своите действия в мисиите зад граница военнослужещите допринасят за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз. Близо 23 900 военнослужещи са участвали в мисии и операции извън страната от началото на българските участия в тях, каза още генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай