Шарков за Разград: Недопустима е консултация по телефона

Шарков за Разград: Недопустима е консултация по телефона | StandartNews.com

София. Едно от нарушенията при случая с починалото осемгодишно дете в разградската болница "Свети Иван Рилски" е консултацията по телефона с дежурния хирург, което е недопустимо при подобни спешни състояния. Това съобщи пред БНР зам.-здравният министър Ваньо Шарков.

„Никой не трябва да си помисля вече да прави консултация, без да извърши консултативен преглед на лицето, което се нуждае от спешна помощ и то не само за случаи с деца. Не можем да приемем за нормално да се извършва консултация по телефона. Няма такова понятие "консултация по телефона", обясни зам.-министърът.

По думите му болницата в Разград притежава всички необходими договори за извършаване на медицинска дейност в конкретния случай и затова Етичната комисия към Българския лекарски съюз ще реши трябва ли да има отнемане на лекарски права.

Проверката на здравно министерство е установила, че болницата е разполагала с два спешни екипа и две линейки, а родителите са били оставени да търсят помощ в друга болница със собствен транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай