Шарков: Сезираме прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините

Шарков: Сезираме прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в сутрешния блок на Нова тв. И уточни, че препаратите са напълно безопасни.

"Ваксината "Пентаксин" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. Тя е приложена съгласно имунизационния календар и на българското законодателство. Същата е идентична по състав на освободената във Франция ваксина, обясни той.

Въпросната ваксина се е прилагала и миналите години и ще продължи да се слага на децата", добави Шарков.

При внасянето на ваксината е имало две обществени поръчки. Нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешение за употреба, поясни зам.-министърът.

"Това е формалност за един абсолютно безопасен продукт. Нищо не е прескочено в процедурата", категоричен бе д-р Ваньо Шарков. И бе категоричен, че Министерството на здравеопазването не е търговец и не продава лекарства и ваксини.

"Ваксината "Пентаксин" е разрешена за употреба, идентична е с тази, която излиза от Франция. Ние сме малък пазар, но те обясниха, че имат производствен проблем. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим общуствена поръчка и имаме доставени ваксини. Благодарение на тази поръчка започнахме да правим и реимунизация с четиривалентната ваксина, която година и половина не беше правена", добави зам.-министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай