Шарков: Няма лекар в спешната помощ със заплата под 1 000 лв.

Шарков: Няма лекар в спешната помощ със заплата под 1 000 лв.  | StandartNews.com

"Увеличихме заплатите в системата на спешната помощ с 20 % в началото на тази година.
От началото на тази година няма лекар в системата, който да започва със заплата по-малка от 1000 лева". Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в студиото на "Здравей, България".

"Обърнахме тенденцията. Досега броят на хората, които напускаха системата беше по-голям от броя на хората, които постъпваха. Сега е обратното", обясни той.

"Създадохме възможност и колегите да специализират каквото пожелаят. Досега тези, които работеха в спешната помощ можеха да специализират само това, което работят", добави Шарков.

"От 550 деца завършили медицина през тази година, 528 вече специализират в България. 300 специализиращи по старата наредба са се прехвърлили по новата наредба",каза зам.-министърът.

До края на ноември ще бъде готова картата за спешна медицинска помощ, която ще разделя страната на повече и по-малко достъпни за обслужване от линейки зони, каза по-рано Шарков пред БНТ. И уточни, че най-трудните за достигане от спешните екипи зони ще бъдат маркирани в червено. Това ще са предимно планински села в Родопите, Лудогорието и Благоевградския регион.

Зрител на БНт се оплака на Шарков, че линейка е отказала да дойде на адрес, на който дете е било ухапано от оса. Обяснили на родителите по телефона, че трябва сами да се справят със ситуацията. По-късно обаче детето било прието в болница и стояло цяла седмица. Заместник-министър обясни, че не знае за такъв случай, но ще направи проверка по сигнала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай