Шах! Мъж с име на адвокат на Божков опитва преврат

Случаят стига до международен арбитраж

Шах! Мъж с име на адвокат на Божков опитва преврат | StandartNews.com

Стоян Баумайер е името на един от общо петима мъже, съдени по знаков за Кувейт случай. Същото е името и на адвоката на Васил Божков, който говори  пред медиите при завръщането на считания за класически олигарх български бизнесмен.

Проверка на Actualno.com показа, че авторитетната американска новинарска агенция AP е отразила случая - и не само тя.

На 11 септември, 2021 година, петима мъже, сред които най-значимият е шейх Ахмад ал-Фахад ал-Сабах, са осъдени за фалшификация. Но не каква да е, а фалшификация на доказателства, според които бившият кувейтски премиер шейх Насер ал-Мохамед ал-Сабах и бившият председател на кувейтския парламент Ясим ал-Харафи са заговорничили да организират преврат.

За такова нещо в Кувейт може да те осъдят на смърт.

Случаят стига до международен арбитраж, като с него се занимават съд в Женева и Високия съд в Лондон. Изрично се казва, че по делото обвиняемият куветски шейх Ахмад ал-Фахад ал-Сабах ще обжалва.Един от обвинените и осъдени помощници на шейха, общо четирима мъже, се казва Стоян Баумайер.

Той е с условна присъда, като AP дори не я упоменава като срок. А присъдата е, защото е получил 10 000 швейцарски франка, за да подпише определено становище по арбитражно дело, касаещ случая с преврата.

Случаят е упоменат и в биографията на шейх Ахмад ал-Фахад ал-Сабах в Wikipedia, където пише следното: "На 30 август 2021 г. Ахмад се яви в съда заедно с трима от другите четирима обвиняеми:

Хамад ал-Харун (бивш помощник на Ахмад от Кувейт) и базирани в Женева адвокати от България и Украйна. (...) Решението по обжалването не се очаква преди септември 2023 г." Не става ясно обаче дали и Стоян Баумайер обжалва или единствено говорим за шейх Ахмад, отбелязва Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай