Сградата на ъгъла, зад театъра

Великолепното здание на улиците "Славянска" и "Бенковски" е символ на предприемаческия дух вече 110 г.

Сградата на ъгъла, зад театъра | StandartNews.com
  • Великолепното здание на улиците "Славянска" и "Бенковски" е символ на предприемаческия дух вече 110 г.
  • Проектирана от най-добрите архитекти на времето, днес тя е дом на БАКБ и фондация и галерия Credo Bonum

 

Една великолепна сграда в центъра на София привлича вниманието на минувачи и туристи. Зданието на ъгъла на улиците "Бенковски" и "Славянска", точно зад Народния театър, е построено за дом на новосъздадената Търговско-индустриалната камара. То показва блясъка на старата ни столица - такъв, какъвто е бил преди да започнат войните, когато младата ни държава е изживявала подем в желанието си да настигне модерните европейски страни.

Но ъгловата сграда е не просто архитектурен и строителен шедьовър. Тя е паметник, запазил спомена за Строителите на съвременна България -хората, преминали своя път с чувство на отговорност към обществото. Уверени, че това, което правят, трябва да остане след тях като еталон за качество и красота.

 

Когато в началото на XX в. група предприемчиви мъже, обединени в Търговско-индустриална камара, решават да изградят своя постоянен дом, София, макар и столица, е все още малък град, който търси своя облик. Старите снимки показват етапите на издигането на зданието на фона на голи хълмове и малки къщи. Новата постройка обаче трябва да е голяма и представителна, тя трябва да изразява духа на своите създатели - дух на просперитет и високо самочувствие. Палатата трябва да е впечатляващо европейско здание, но да изразява и българския национален дух, като всеки елемент в интериора да говори за пътя, който страната ни е извървяла до момента.

 

В сградата са използвани най-модерните технически постижения на времето. Тя има здрави бетонни стени, с модерно парно отопление, със специално създадени за интериора мебели и художествена декорация.

От самото начало строителите тръгват отговорно към своята цел. Архивите са запазили мислите и действията на тези хора покрай нелеката задача да построят величествена сграда във време на драматични войни и кризи.

Въпреки превратностите на времето, смяната на собствениците и техните желания, сградата

отстоява своя облик, оставайки една от най-добре запазените софийски постройки през последните 110 г. Не само оцелява при разрушителните бомбардировки над София през 1944 г., но е запазена и след деветосептемврийските промени, ставайки дом на други хора бизнеси. След 10 ноември 1989 г. зданието има късмета да попадне при грижливи стопани и да премине през един от най-впечатляващите реставрационни процеси, правени у нас. И днес то продължава да изпълнява своята основна функция - да бъде дом на българския предприемчив дух.

От 20 години сградата е дом на централата на CSIF холдинг, Българо-американска кредитна банка, както и на фондация Credo Bonum, чийто основател и председател е Цветелина Бориславова, председател и на Надзорния съвет на БАКБ. На 12 февруари 2023 г. бяха отбелязани 110 г. от построяването на историческото здание. По този повод бе подредена изложба, която разказва историята на тази най-емблематична за София сграда.

"Съхранението на архитектурното богатство и опазването на културно-историческото наследство на България винаги са били сред приоритетите ми в бизнеса и в обществените активности. Завет на бележитите българи, започнали строежа на сградата на ул. "Славянска" 2 през 1911 г., е бил икономическият просперитет на държавата и достойното ни място в европейската политика. Тя е и "сърцето" на нашата убеденост за положителна социална промяна в начина на живот чрез дейностите на фондация и галерия Credo Bonum, които се помещават в пространството.

И така, след повече от век, сградата на ул. "Славянска" 2 продължава завета на създателите си - да бъде център на просвещението в симбиоза с отговорния бизнес, събирателно място на идеи, съвременен тип Магнаурска школа и крайъгълен камък в историята на столицата", казва Цветелина Бориславова.

 

Хронология

* 1911 г. Архитектурното бюро "Фингов, Ничев и Юруков", най-изтъкнатото за времето си, печели конкурса и започва работа по сградата. Георги Фингов е водещият архитект, с активно участие през целия почти 9-годишен период на изграждане на сградата. Тя носи много от стиловите елементи на барока и Ренесанса.

Юруков и Фингов следват архитектура във Виена при проф. Карл Кьонинг, а Ничев получава образование в Мюнхен. Дело на архитектурното бюро са Софийската банка на ул. "Московска" 19 /1914/, Българска търговска банка на ул. "Граф Игнатиев и Ангел Кънчев" /1921/ и др. - някои от най-ярките примери на сецесион в България.

* 1912 г. В екипа се включва Марин Василев (1867-1931 г.), смятан за един от основоположниците на българската скулптура. Той проектира украсата на фасадата и прави над входа голяма алегорична скулптурна композиция от три фигури, едната от които на Меркурий, бога на търговията.

* 1912 - 1913 г. Започва Балканската война. Строежът на Палатата се забавя заради липсата на работници /мъжете са на фронта/ и поскъпването на материалите.

* 1915 г. Въпреки че е започнала Първата световна война, работата по сградата продължава. Вратите са монтирани,доставени са осветителните тела, поръчана е дървената ламперия. Дървените емблеми на отделните занаяти и индустрии в заседателната зала са проектирани от декоратора Харалампи Тачев и изпълнени от фирмата "Гаврилов и сие".

* 1919 г. - На 6 април зданието е осветено, а на събитието присъстват цар Борис Трети и представители на правителството.

* 1944 г. - на 10 февруари, по време на големите бомбардировки над София, сградата оцелява, но арх. Фингов загива в дома си. На 9 септември се слага началото на комунистическата диктатура.

* 1948 г. Камарата е закрита. В сградата се помещава ДТП "Металимпорт". В Столична община е внесен проект за преустройство. Скулптурната композиция на Мартин Василев е премахната, а мансардният етаж и куполът са надстроени и повдигнати.

* 1969 г. Сградата е обявена за паметник на културата.

* 2002 г. СИБанк купува "Деспред", които от 1969 г. са настанени в сградата. Зданието също става собственост на банката. Започва ремонт.

* 2005 г. Създава се CSIF, който се помещава в сградата.

* 2006 г. Създава се фондация Credo Bonum.

* 2010 г. - СИБанк е продадена на КВС Group, но сградата остава собственост на CSIF холдинг.

* 2011 г. - Галерията става част от Фондация Credo Bonum. През същата година CSIF купува 49,99% от БАКБ и централата на банката се премества на ул. "Славянска" 2.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай