Сгъваемите масички са най-мръсните в самолета

Сгъваемите масички са най-мръсните в самолета | StandartNews.com

Най-мръсното нещо в самолета, до което пасажерите се докосват, не е тоалетната, както би могло да се очаква, а сгъваемите масички, върху които те поставят храната си. Това показа ново изследване на сайта за пътувания Travelmath.com, цитирано от в. "Телеграф".

Микробиолози са изследвали 4 полета от 5 летища, имената на които не са назовани, и са установили върху подвижните табли за хранене, намиращи се буквално под носа на пасажерите, 20 пъти повече бактерии, отколкото върху седалките на тоалетните.

Според получените резултати върху масичките са открити средно 2155 единици, образуващи колонии (показател за броя бактерии на квадратен инч - бел. ред.), докато върху бутоните за вода на летищните чешмички те били 1240. Значително по-слабо замърсени се оказали копчетата за регулиране на вентилацията над седалките - 285 единици, закопчалките на коланите - 230, ключът на тоалетната - 70.

За сравнение по данни на Американската асоциация за научни изследвания в тоалетните в домовете на хората има средно по 172 единици, образуващи колонии, а по мобилните телефони - по 27.

Изследователите успокояват, че всичките 26 проби от различни обекти в самолетите и летищата не са показали наличието на бактерията ешерихия коли. Специалистите препоръчват почистването на вътрешността на самолетите след всеки полет да става по-старателно, като не се пренебрегват масичките, които, както се оказва, са последни в дневния ред на чистачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай