Северна Македония падна в очите на хората

Това показнат резултатите от проучване

Северна Македония падна в очите на хората | StandartNews.com

Налице е сериозно влошаване на образа на Северна Македония сред българските граждани. Ако допреди десетина години тя се смяташе за една от най-близките и добросъседски настроени към нас държави на Балканите, в момента едва 21.9% от пълнолетните българи я определят като такава.

Така започва обобщението на изводите си агенция "Алфа Рисърч" след направено национално представително проучване.

Общественото мнение е изключително категорично - 83.8 на сто не са съгласни България да подкрепи Република Северна Македония за членство в ЕС, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България. Само 10.2% смятат, че България трябва безусловно да подкрепи Македония, а едва 5.9% нямат мнение по въпроса.

54.1 на сто подкрепят България да признае съвременната македонската идентичност, ако Република Северна Македония признае, че в началото на 20-ти век огромната част от населението й се самоопределя като българско, а изграждането на нова "македонска национална идентичност" започва след 1944 г., без да засяга гражданите на България и техните предци.

29.5 на сто застъпват по-крайната позиция, че България изобщо не бива да признава съществуването на съвременна македонска идентичност, а 6 процента са на противоположната позиция - за безусловно признаване на тази идентичност.

42.4 на сто смятат, че България трябва да признае съществуването на македонски език, само ако Република Северна Македония признае съответно, че този език е започнал да се създава през 1944 г. на база на западните български диалекти.

45.5 на сто обаче смятат, че не трябва да се признава съществуването на отделен македонски език. 4.5 процента са в полза на безусловното му признаване.

76.1 на сто подкрепят България да даде съгласие за начало на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС, ако тя се съгласи да премахне текстовете от учебниците и паметниците на които пише "български фашистки окупатор" по отношение на българската администрация през Втората Световна война

Общият извод, социолозите правят, е, че българското обществено мнение не споделя претенции, или негативизъм към самоопределението на съвременната македонска държава и подкрепя нейния европейски път.

Същевременно, то е много негативно настроено към подмяната на исторически факти, манипулативното формиране на антибългарски настроения и на тази база - изостряне на отношенията между двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай