Семейство глобено за винетка след активиране

Винетките, оказва се, се активират 30 минути след закупуването им

Семейство глобено за винетка след активиране | StandartNews.com

Искат да те глобят след като си закупил винетка и си я активирал. Глобата е за това, че си шофьор без валиден документ. В подобна ситуация изпадна семейство от Ямбол, докато се прибирало от Гърция, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

На границата хората си купили винетка, но докато бъде отчетена в ТОЛ системата, мобилен екип снимал колата им. По-късно автомобилът на семейството бил спиран на няколко пъти и им били искани по 70 лева за нова винетка.

„Минахме гръцката граница и на първото гише си купихме месечна електронна винетка на стойност 30 лв. Качихме се в колата, прибрахме се успешно, но след няколко дни съпругът ми отново тръгна на път и го спряха. Заявиха му, че има глоба от 70 лв., защото е сниман 10 минути, след като си е платил винетката”, обясни Стела Герганова.

Тя и съпругът й закупуват винетката на 28 юли на обяд. Според документа тя е валидна от 28 юли в полунощ до 27 август.

„Отдолу, с по-дребен шрифт пише, че винетката ще бъде активна 30 минути след извършване на плащането. Шрифтът е изключително дребен, замъглен и не е подчертан. Няма и информация на английски”, обясни потърпевшата жена.

Пламен Герганов е спиран няколко пъти, като при всяка проверка патрулите са го осведомявали, че има глоба от 70 лв., която трябва да заплати. Мъжът е осведомен, че ако не заплати глобите си, няма да може да премине границата. От АПИ обяснили на семейството, че е трябвало да престоят на пътя 30 минути, за да се активира винетката.

Пред Нова телевизия проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, обясни, че е направена проверка по случая.

„Хората не са нарушители и няма да бъдат санкционирани, защото те са редовни потребители на пътя. Има пункт на самото КПП, което трябва да активира винетките на 5-тата минута. Този пункт е поставен и ако в рамките на месец се установи нарушение, той ще бъде затворен”, обясни той.

Проф. Асенов обясни, че е необходимо техническо време от 5 минути за активация на винетките. А след ГКПП „Кулата” първата камера е след 15 км. По закон пък винетките не са валидни спрямо географския час на закупуване, а спрямо изтичането на определената дата от месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай